Tisteltankar - Anette Eggert

Tisteltankar handlar om Linn som ser sin mormor få en hjärtinfarkt och dö. Hon hade precis kommit på besök och skulle laga sin köttfärssås och bjuda på bröd med vallmofrön. Men så föll hon ihop. Främst handlar det om hur Linn efteråt inte riktigt är sig själv. Alla dessa tisteltankar som sticks och skaver. Hon vill trösta mamma som sörjer när ingen tror att hon ser och hon vill umgås med skolkamraten Tim, aka Badbollen, utan att skämmas. Men det är svårt när hon är så ledsen och inte kan hantera sina känslor. Och det är svårt när hennes kompisar blir några andra. Eller är det Linn själv som förändras? Och om hon slutar vara kompis med sina kompisar, som hon inte riktigt gillar - vem är hon då? Blir hon ensam?  

Eggert har skrivit en väldigt fin bok om att förändras. Den där dagen i början av sommaren när mormodern dör förändrar något i Linn. Hon är halvt om halvt medveten, istället bär hon på en undertryckt ilska som gör att hon blir både arg och irriterad fastän hon vill vara snäll. Hon vill också prata om allt, men vågar inte riktigt för att situationen hemma inte lämnar plats åt det. Så hon tyr sig till den enda som vet vad som hände: Tim. Som var där. Som ringde efter en ambulans. Och i detta blir hon kär och måste hantera de känslorna, men också att det blir en extra avstamp i att hon är annorlunda än sina vänner.

Det är lättläst, trovärdigt och Eggerts sätt att lyfta in Tisteltankarna, som hon kallar dem, är fantastiskt och ger ett särskilt djup till karaktären. Härligt är också att personer finns i periferin men aldrig tar över Linn som ändå är en ganska lättsam karaktär och lätt att överskugga. Och beskrivningen av högstadiet, igenkänningen och fasan! Riktigt bra! 

Kommentera här: