Difficult women - Roxane Gay

Difficult women är Roxane Gays senate skönlitterära verk. Mest känd är hon för Bad feminist, fylld av självbiografiska essäer, men också för romanen I vilt tillstånd (An untamed state). Båda vilka jag tyckte om väldigt mycket! När Gay då släppte en samling noveller under den tydligt tematiska titeln Difficult Women kunde jag inte motstå lockelsen. 

I Difficult Women skriver Gay korta berättelser om flera olika typer av kvinnor. Där finns strippan som strippar för att ta sig genom skolan, men som plötsligt blir våldtagen av sin bästa kund. Där finns kvinnan som av sorg lever med sin älskare för att han kan skada henne och ta bort henne från sorgen av sitt avlidna barn, medan mannen bor i huset och låter henne komma och gå utan att sluta älska henne. Det är mycket sorg i Gays noveller. Mycket ondska. Mycket kretsar också kring barn och utnyttjande - ofta sexuellt. Men det finns också noveller som "A pat", där en kvinna ser en hemlös man på en snabbmatsrestaurang, bjuder hem honom och låter honom äta och ta en dusch - allt för att hennes mamma under hennes första skoldag sa att hon skulle bli vän med de fula, de utstötta. För att de blir de bästa vännerna. Gays tvåsidiga berättelser rymmer ett helt liv och en hel uppfostran, hur en första skoldag kan förklara handlingar årtionden senare. Det är också den tendens som Gay kretsar kring, oavsett hur korta eller komplexa historierna är - hur världen kan förändras från en dag till en annan. Framför allt hur det hänger kvar och påverkar en. 

Historierna är många, och jag önskar att jag kunde lyfta fram alla guldkorn - men det skulle ta för mycket utrymme. Istället får ni helt enkelt lita på mig att Gay skrivit enastående korta historier om samhällets kvinnor, ofta drabbade, och att de är väldigt läsvärda. Det är något med Gays enkla sätt att beskriva. Nog för att jag ibland blir lite avskräckt för att det är så mycket misär, men det är inte alltid misären präglar individerna - det är som om Gay vill lyfta upp dem ur misären och visa dem ur ett annat ljus. 

Nu drömmer jag om Gays tidigare skönlitterära samling Ayiti, samt hennes kommande essäsamling Hunger som ska komma i höst. Kommentarer:

1 Bokstund:

Har läst hennes Bad Feminist och gillade den, så borde läsa denna med :)

Svar: Absolut! Den är fantastiskt bra, och jag tror en vinner mycket som läsare på att ha läst Bad feminist och därför kan läsa in lite av vem Gay är och hennes tolkningar.
bokstaden.se

Kommentera här: