Skräcktips till Sommarboken!

 

I eftermiddags var det dags för Sommarboken, ni vet projektet som sker landet över för att främja läsning bland barn 8-12 år. Jag tipsade om en bunt läskiga böcker för ett helt gäng läspeppade kids, och det gör mig lycklig när kidsen är så peppade! Vi tittar snabbt på vilka böcker jag tipsade om:

 
Labyrintens hemlighet av Ritta Jacobsson, som handlar om två syskon vars föräldrar nu ska gifta sig, men barnen får inte följa med utan får istället spendera ett par veckor hos en avlägsen släkting. Släktingen bor i ett gigaaaantiskt hus som också råkar ha en ännu större labyrint på gården. En labyrint som det inte går att komma in i, då dödsfall skett och ingen längre får besöka den. Men kids är kids, så självklart utforskar dem! Det är spänning blandat med sensmoralen kring vad vi delar online - och de negativa konsekvenserna, då ett av syskonen delar bilder på släktingens ägodelar som så klart lockar tjuvar.
 
Vattenskräck av Petrus Dahlin, som handlar om Clara Emilia som får det fantastiska drömjobbet att assistera på en filminspelning. Det är inte vilken filminspelning som helst utan en svensk version av poltergeist! Jag älskar filmreferensen och tycker att Dahlin verkligen lyckas bygga kring det, även om jag inte tycker att just detta är hans bästa bok då skräckbiten kanske kunde varit lite mer skräckig? Det läskigaste är nästan när de berättar om poltergeist. Men för läskiga böcker för barn tipsar jag ALLTID om Petrus Dahlin! 
 
Sal 305 och Fyr 137 av Ingelin Angerborn, som är den andra och den tredje (avslutande) delen om Elvira som i första boken var på ett kollo och upptäckte att hon kunde se spöken. I Sal 305, som jag inte läst förrän nu, är det ett gammalt dårhus som händelserna kretsar kring, och i den senaste Fyr 137 är det såklart en fyr det kretsar kring! Jag gillar Angerborns sätt att arbeta med tidslinjen i den här serien och karaktärerna känns så himla hemtama. Däremot känns Fyr 137 inte som ett avslut utan mer som en fortsättning, kanske hade ett avslutande kapitel med Elviras tankar kring de spöken/väsen hon mött med lite insikt varit att önska? Så att det verkligen känns slut och att vi får spekulera om framtiden. 
 
Sist ut tipsade jag om Nattgästen av J.A. Darke, som med sitt sjukt läskiga omslag på en clown lockade mig att tro att den var läskig - och ja! Roligast med denna var dock att jag pratade om att omslaget var väldigt läskigt, och så visade jag det varav flera av kidsen verkligen drog upp händer i ansiktet men inte kunde sluta titta. Väldigt charmigt! Så fick vända bort omslaget medan jag pratade klart om boken. OBS dock att båda exen lånades på stört, och att flera ställde sig på kö! Den handlar om Hamid (bara det plus för icke-Svensson-namn) som ska vara barnvakt åt sina kusinbarn, men snart visar det sig att deras mardrömmar inte bara är mardrömmar... ja, ni fattar. Läskigt värre!
 
Nu vet ni vad ni kan tipsa era skräckfantaster till kids i närheten om!

Kommentera här: