Hilma: en roman om gåtan Hilma af Klint - Anna Laestadius Larsson

Hilma af Klint var en konstnär som var sånär som obekant för omvärlden fram till fyrtio år efter sin död. Romanen är baserad på Hilma af Klints liv, och Laestadius Larsson lyfter in henne i romanformen som en gammal kvinna sittandes i sin nu nästintill förfallna ateljé där väggarna är täckta högt och lågt av de hundratals målningar hon gjorde under sina verksamma år. Där sitter hon och inväntar syskonsonen, så att han kan få hela historien om tavlorna för att kunna förvalta dem väl tills världen är redo för hennes konst.Genom Laestadius Larssons får vi en insyn i hur det kan ha gått till när verken skapades och hennes tankar kring det skapta.

Trots att den här boken inte är en biografi utan en roman så känns det ändå som att Laestadius Larssons egna berättande utöver faktan verkligen framhäver Hilma. Boken innehåller också en del kring hur hon studerade osv, men först när Hilma skildras i sin ateljé kommer hon till liv för mig och det är där jag känner att jag som läsare få komma nära. Laestadius Larsson framställer Hilma som både starkt envis, men också med en skörhet. Som om hon satsat så på det hon trott på: konsten, att den gjort henne skör. Att allt hon är kvar är tavlorna som sitter på väggarna, och där ligger skörheten i att kunna lita på systersonen att förvalta. 

Oerhört läsvärd. Och för än mer känsla inför läsning röstar jag för att spana in Hilmas konst, så att ateljén kan framträda i all sin prakt. Här finns en sida hos moderna museet. 

 


Läsexemplar från Piratförlaget. 

Kommentera här: