Ordbrodösen - Anna Arvidsson

Ordbrodösen är en sån där ungdomsroman som redan vid första ögonkastet är helt magisk.Jag läste Ordbrodösen för flera flera månader sedan, i vintermörkret, och har haft lite svårt med att kunna beskriva den på ett bra sätt. Men nu är det dags att jag bara skriver av mig om hur fantastisk den är! 

Alba tillhör en släkt i vilken kvinnorna blir ordbrodöser. En ordbrodös (fantastiskt ord!) är en kvinna som med hjälp av ord kan få dig att göra precis som hon vill. Genom att skriva ner några rader så framanas den kraft som denna släkt har haft nedärvd i generationer. Men orden måste vägas noga, och det finns regler att följa. Den främsta regeln är att kraften träder fram på artonårsdagen, och genom en invigningsrit får flickorna i släkten bevisa sin kraft och dess styrka. Det är inget test, utan en symbolisk tillställning där alla vet utgången. Så när Alba misslyckas under sin invigningsrit blir det så klart lite kaos. Det blir som en enda stor lång suck, i vilken Alba skickas till en släkting i Stockholm medan släktingarna försöker hitta svar. Samtidigt försöker Alba själv hitta sina svar, och medan hon gräver, med hjälp av släktingarna, hittar hon sanningar som hon snart förstår att släktingarna vill gömma undan. Plötsligt används ordbrodösernas kraft emot henne, och chansen att få svar blir mindre och mindre ju längre tiden går.

Det är så mycket som Arvidsson gör så otroligt bra i den här boken. Det är ett udda fenomen som att ordbrodera, som när man lyfter på det lilla presentpapper som det ligger inslaget i avslöjar så mycket mer. Vi får lära känna personer, grotta ner oss i problematiska släktrelationer i sektliknande anda, sakna förlorade föräldrar, lära känna nya personer och framför allt är Arvidsson inte rädd för att på ett effektivt sätt dra ut på finnandet av svar - utan leder oss även på villovägar ett par gånger. Ser utan tvekan fram emot Arvidssons fortsatta författarskap, för det här är så fantastiskt bra och helgjutet packeterat att jag inte kan annat än älska det!
Läsexemplar från Rabén & Sjögren

Kommentera här: