Kärlekens brutala språk - Alicia Erian

Alicia Erians författarskap är litet, men naggande gott. Kärlekens brutala språk, som är en novellsamling, är en av två publicerade titlar. Novellerna berör alla, som titeln skvallrar om, temat kärlek och kärlekens brutalitet. Trots att skildringarna ofta berör jobbiga och känsliga teman, så skriver Erian med en feministisk röd tråd som både bekräftar och motarbetar. 

Jag valde att högläsa en av novellerna på mitt jobb, och väljer därför att kortfattat berätta om just den novellen med titeln “bikini”. Bikini utspelar sig inledningsvis på 60-talet, då bikinin fortfarande ansågs kontroversiell, med en ung kvinna som huvudperson. Kvinnan, Vanessa, har under sin uppväxt bejakat och uppskattat nakenhet, till skillnad från sin pryda syster Allison. När Vanessa sedan träffar en egyptisk man, som har både pondus och kunskap går en skärva i relationen mellan Vanessa och Allison över mannens ursprung och hudfärg. Detta skapar en skam i Vanessa över att lämna denna man, och deras öden tvingas nästan ihop av konflikten där Vanessa vägrar göra Allison till lags och visa sig som en person som avfärdar någon på grund av sin hudfärg och ursprung. Pojkvännen börjar snart ha åsikter om Vanessas klädstil, och hennes behov av nakenhet. Han delar upp hennes kläder i borde och borde inte kläder, som Vanessa med vilje blandar ihop. Novellen trappas sedan upp med att pojkvännens sanna sidor kommer fram, Vanessa gör uppror och samlar mod att göra slut - men gör det aldrig utan lever flera år med denna man. Avslutningsvis är det nutid (90-tal), deras relation är slut och dottern är nästintill vuxen och bikinin dyker upp.

Erian lyckas i denna novell lyfta fram så många aspekter. Den feministiska kampen i Vanessas kamp att få bestämma över sin egen kropp, men också i nutiden där dottern avfärdar bikinin och menar på att den rörelsen var pinsam utan att riktigt förstå vilken kamp det faktiskt var. Inte i en stor rörelse, utan för individen. Men det är något i pojkvännens sätt att skämmas över hennes nakenhet och Vanessas provocerande som får mig att tolka in saknaden efter systern i deras relation. Att den blyga systern som känt avsmak för nakeneten speglas i pojkvännens beteende.

Erian skriver, i mina ögon, enastående noveller och jag är nu oerhört sugen på att få ta del av hennes roman Towelhead som ska komma i pocket till sommaren.

 

Kommentarer:

1 Sandra :

Vilken fin blogg du har, och vilket bra boktips!
Ska verkligen försöka hinna med att läsa.

Svar: Tusen tack! :)
bokstaden.se

Kommentera här: