Headscarves & Hymens - Mona Eltahawy

Eltahawy har själv ursprung från Egypten, något som hon låter framträda när hon berättar om sexualpolitiken och kvinnans roll i mellanöstern. Eltahawy inleder med en lägesrapport, och med att därefter berättar om hur hon besökte biblioteket och frossade i deras välfyllda feminisiska bestånd och upplevde den skräckinjagande känslan av att böckerna hade rätt. Att något var fel. Att det var hennes uppvaknande.
 
Det Eltahawy rapporterar om från mellanöstern handlar om den skam som projiceras på kvinnor, att det visserligen är olagligt att våldta - men att ingen anmäler på grund av den skam det drar över släkten. Att grova sexuella trakasserier är vardag. Att slöjan är som en fotboja. Att oskuldskortet använda som skrämselpropagande. Det som Eltahawy får med i sitt historiska och nutida, välgrundade, berättande om mellanösterns relation till sexualpolitik och kvinnor är sitt eget perspektiv. Som kvinna. Slöjbärare. Som hållt på oskuldskortet oerhört länge - men ändå känner skam över att hon släppte det än idag. Att hon har kontrasten mellan det konservativa mellanöstern och det mer liberala amerika. Det ger en fantastisk inblick i att vara inne i det, utanför och grunderna till kritiken. 

Eltahawy skräder inte med orden. Hon drar på en hel jäkla bulldozer när hon pekar ut länder, regeringar, släkter och alla möjliga personer som uttrycker det ena och det andra - som förtrycker. Eltahawys bok är viktig för att den lyfter fram en mer problematisk sida än den jag skrivit om när jag skrev om Everydag Sexism som handlade om den, framför allt, brittiska sexualiseringen av kvinnor. Bates skriver om samhällstrukturer som fallerar och skapar normer, och system som sviker kvinnor. Eltahawy skriver om samma saker ur mellanösterns perspektiv, men hon skriver också om religion. Detta problematiska område som få vågar beträda stampar Eltahawy in på både respektfullt men också med en skarp röst som problematiserar företeelser som grundar sig i religion, exempelvis slöjbärandet. 

All in all: Headscarves & hymens lämnar en bitter smak i munnen som håller i sig länge. Den är oerhört skarpsynt och välformulerad och ger en tydlig inblick i hur det är att vara kvinna i mellanöstern idag. 

Kommentera här: