Brev till en nybliven förälder - Chimamanda Ngozi Adichie

I sin senaste lilla pamflett-bok skriver Chimamanda Ngozi Adichie ett brev till en nära vännina som frågar henne hur hon kan uppfostra sitt barn i en feministisk anda. Detta brev är inte bara ett svar, utan också lite av ett manifest för hur en förälder ska anamma föräldraskapet och att ha en dotter i den värld vi lever i idag. Texten berör den afrikanska kulturen, och framför allt Igbo, men det är på inget sätt ett hinder då boken är högst aktuell för den västerländska uppfostran också. 

Chimamanda lyfter fram flera perspektiv, och jag presenterar bara ett urval lite kort. Först ut presenterar hon moderns rätt att göra sitt val huruvida hon vill jobba eller ej - oavsett omvärldens synpunkter. Det “traditionella” kommer ofta att lyftas in där det passar, menar hon på, och säger att den traditionella könsfördelningen av att mannen arbetar och försörjer inte alls behöver upprätthållas - och att båda ska hjälpas åt i uppfostran. Hon pratar också om det traditionella flickskapet, att flickor ska vara si eller så - och att det bör motarbetas. Både i deras möjligheter, men också i språket - både om flicknormen men också om vithetsnormen. Att hennes dotter måste uppfostras till att älska sig själv, och inte tryckas tillbaka av samhällsnormens krav på hudfärg eller hårkvalité. Chimamanda lyfter också att väninnan ska omge sin dotter med “bra” män, så att hon har något att jämföra med i resten av sitt liv. En referensram mot omvärlden. Denna referensram uppmanar Chimamanda också genom läsning, att läsning är det starkaste verktyget för att ta sig an världen.

Det är en väldigt lättillgänglig liten bok, som med sina små korta texter är sprängfyllda med den feministiska kampens främsta verktyg för att skapa en bra miljö för personer som växer upp. Läsvärd, både för den inbitne feministen men också för den som bara är nyfiken feminismens budskap.

 

Kommentarer:

1 Bokstund:

Åh, den är så jäkla bra! Tycker att alla borde läsa den men förstår att den kanske inte passar alla. Budskapet är mycket viktigt, vilket gör boken viktig, både för vår samtid men också för vår framtid.

Kommentera här: