Läsåret 2018

Under 2018 noterade jag 195  titlar som lästa. Flest läste jag i januari, då läste jag 32 stycken. Jag minns att jag då var rejält förkyld och en stor andel lästa är noveller från novellix. I juni läste jag sämst med 6 stycken, men då minns ni säkert min fruktansvärda lässvacka? Den syns rejält där maj-juli jämfört med resten av året. 

Förra året läste jag 189 titlar. Så min lagom-nivå kanske är runt 190 titlar per år? Det är i runda slängar en halv titel om dagen. Galet ändå. 


Jag läste mest romaner, och mest för vuxna. 26 var ungdomsböcker, och 19 barnböcker. Men då ska vi notera att jag är allra sämst på att notera de barn och ungdomsböcker jag läser i min läslista, då flera "läses av bara farten" på en lunchrast, ett långsamt kvällspass i lånedisken eller under en halvtimme i jobbets massagestol. 

Den här indelningen är för övrigt ny, så jag har ingen tidigare statistik att jämföra med. 

Jag läste allra helst på svenska, såklart. Men är ändå stolt över att hälften av det jag läste var just med svenska som originalspråk. Jag älskar ju att läsa språkligt finurliga verk på svenska, och det här måste nog betyda att jag fått göra det väldigt mycket under året. Är också stolt över att jag ökar min läsning av titlar på engelska. Förra året läste jag 17, i år var det 25! 
 
 
Men vart kom böckerna ifrån? En fjärdedel är recensionsexemplar, tack alla förlag! Därefter var fördelningen ganska jämn mellan böcker lånade på biblioteket och böcker som var köp/gåva. Kategorin köp/gåva är för övrigt klurig. Den innehåller 72 titlar som jag köpt, hittat, fått utan "recensionskrav" och även utgallrade böcker från biblioteket. 

Tack och hej, 2018. Nu rullar vi igång 2019!

Kommentera här: