Sex och Lögner - Leïla Slimani

Leila Slimanis bok är en samling berättelser om att vara kvinna i Marocko. Det handlar om ett samhället “präglat av hyckleri och förbud”. Ett samhälle där män får ligga runt hur mycket de vill, men kvinnans oskuld måste bevaras. Men också ett samhälle präglat av olika uppfostringstraditioner, där oskulden ska hållas till vilket pris som helst, där det är skitsamma och där föräldrarna inte bryr sig så länge den “syns” på bröllopsnatten. Samhället vet om hur det egentligen funkar, men samtidigt finns det strukturella problemet med synen på kvinnan och hennes oskuld och sexualitet. Män ligger med kvinnor från unga år, men vägrar att gifta sig med någon som inte är oskuld på bröllopsnatten. Hyckleri.

Slimanis bok blir en berättelse om kvinnor som inte får äga sin egen framtid. Mest stärkt blev jag ändå av kvinnan som var i fyrtioårsåldern och levde själv. Ett eget val som hon trivs med trots att tillvaron inte är bra för henne för det: vänner säger upp kontakten för att de är rädda att hon ska sno mannen eller för att hon ska “stoppa griller i huvudet” på kvinnorna.

Det saknas dock en bra röd tråd för bokens framställning. Ibland känns de återberättade historierna klumpiga i båda dramaturgi och historia, vilket gör att boken känns som ett hafsverk med bra intentioner. Men för dig som är intresserad av kvinnors situation i länder utanför västvärlden så är det en bra inledning, och är du intresserad av att fördjLeiupa dig så måste jag tipsa om Headscarves and hymens av Mona Eltahawy. Här kan ni läsa vad jag tyckte om den.

Kommentera här: