Söndagslista

(null)


En bok 


Allt jag kan tänka på är hur gärna jag vill läsa Testamente av Nina Wähä. Istället har jag läst ungdomsböcker på löpande band och irriterat mig på att de alla är så klämkäcka. Känns nästan som att det blivit en grej, att karaktärer ska vara så individualistiska att de blir irriterande lika varandra. Samtidigt är det härligt att läsa om personer med stort självförtroende och rappa comebacks.


Att vara bibliotekarie


Det var så härligt att vara i lånedisken! Alla låntagare var supertrevliga, och tempot så perfekt att jag hann gallra igenom hela ungdomsavdelningen en kväll. 


Omvärldsbevakning 


Adlibris går med förlust, vilket kanske inte är så förvånande efter leveransfiaskot som var och är. Dock säljer de tydligen bästa på områden som inte är litteratur. Samtidig har Forum och Bonnier Fakta slagit sina påsar ihop


Sex och Lögner - Leïla Slimani

Leila Slimanis bok är en samling berättelser om att vara kvinna i Marocko. Det handlar om ett samhället “präglat av hyckleri och förbud”. Ett samhälle där män får ligga runt hur mycket de vill, men kvinnans oskuld måste bevaras. Men också ett samhälle präglat av olika uppfostringstraditioner, där oskulden ska hållas till vilket pris som helst, där det är skitsamma och där föräldrarna inte bryr sig så länge den “syns” på bröllopsnatten. Samhället vet om hur det egentligen funkar, men samtidigt finns det strukturella problemet med synen på kvinnan och hennes oskuld och sexualitet. Män ligger med kvinnor från unga år, men vägrar att gifta sig med någon som inte är oskuld på bröllopsnatten. Hyckleri.

Slimanis bok blir en berättelse om kvinnor som inte får äga sin egen framtid. Mest stärkt blev jag ändå av kvinnan som var i fyrtioårsåldern och levde själv. Ett eget val som hon trivs med trots att tillvaron inte är bra för henne för det: vänner säger upp kontakten för att de är rädda att hon ska sno mannen eller för att hon ska “stoppa griller i huvudet” på kvinnorna.

Det saknas dock en bra röd tråd för bokens framställning. Ibland känns de återberättade historierna klumpiga i båda dramaturgi och historia, vilket gör att boken känns som ett hafsverk med bra intentioner. Men för dig som är intresserad av kvinnors situation i länder utanför västvärlden så är det en bra inledning, och är du intresserad av att fördjLeiupa dig så måste jag tipsa om Headscarves and hymens av Mona Eltahawy. Här kan ni läsa vad jag tyckte om den.

Söndagslista

(null)

En bok 

Läste Made for love av Alissa Nutting och blev så berörd av framställningen av pappan, detta trots att han enbart är en bifigur. Han var så ensam och osjälviskt fin. Kommer bära med mig honom länge! 


Att vara bibliotekarie

Den här veckan har mitt främsta fokus varit en utbildning inom fackligt ledarskap. Efter ett intensivt fackligt förra år behövde jag "fylla på" med de luckor jag hade. Otroligt givande. Och hey - ni kommer ihåg att vara fackligt anslutna? Och att välja arbetsgivare med kollektivavtal? Viktigt för din arbetshälsa på sikt! Omvärldsbevakning 

Bokrean är igång på näthandlarna! Redan nu kan du alltså förhandsbeställa rean. Själv har jag spanat in Bodil Malmstens tegelsten Samlade dikter och Anna Burns  Milkman. Men det är också allt som lockade. Hittills.