Standardmodellen - Helena Granström

 
Elsa är fysiker och har precis blivit anställd som lektor på en institution. Vi får följa hennes stapplande första dagar, där hon försöker koppla ansiktena hon möter i korridoren med namnen som på dörrarna. Elsa vinglade fram till sin doktorand, och tappade väl där sin styrfart i sin forskning och riktningen hon tog var inte ett medvetet val. Därefter  spenderade några år på att arbeta med att forska på svarta hål, för att slutligen bli lektor. Nu har en kurs hon ansvarar för, och därutöver ska tiden spenderas till sin forskning. Men det övergrpande med Elsa är hennes osäkerhet. Hennes brist på riktning. Men så snart vi lär känna henne mer så förstår vi att hon har en förkärlek till fysiken. Att den finns där och talar till henne. För lutligen hittar hon ett spår i sin forskning som drar henne längre och längre tillbaks i forskningens historia. Men hon vågar inte se om någon annan gjort precis det hon gör nu, så hon räknar på i sin ensamhet framför skrivbordet med den ständiga påminnelsen av att allt kan vara förgäves. 
 
I standardmodellen har Granström hittat precis den där kärnan hos Elsa som visar på att hon har drivet, men att det inte är så extrovert. Elsa är inte personen som skapar relationer, men hittar en speciell koppling till Albert. Deras kontakt är strikt yrkesmässig på hans kontor, där Elsa får ta del av hans frustration och drömmar. Men Elsa är inte så känslofylld, så hur hon ser på Albert är svårt att tolka. Men det ger en insikt i Elsas person. Och slutligen på de sista sidorna får vi insyn i Elsas person. Hennes rädsla och förhoppningar inom fysiken kommer tills oss pang boom och gör mig både förvånad och lättad för att det säger något om henne. Jag ska inte avslöja mer om boken och dess slut. 

Granströms bok är inte om att forska eller om kärlek. Även om det blir ramverket för berättelsen. Jag uppskattar verkligen Granströms sätt att väva in fysiken utan att den blir torftig eller komplicerad för den oinvigde. Jag skulle vilja säga att boken följer Granströms signatur genom att visa Elsa och hennes förehavanden och ge en spännande dimension in i en människa. 


Läsexemplar från Weyler.

Kommentera här: