Flickvänsmaterial - Yrsa Walldén

(null)

Med Flickvänsmaterial tycker jag att Walldén sätter en ton i sitt skrivande som jag älskar. Vi anade den i Allt jag inte sa, men här alltså. Så bra! Den osäkra Roxy som har en skön dynamik mellan sin osäkerhet och sitt säkra sätt att vara sig själv är en fantastisk karaktär som var njutningsfull och igenkännande att följa. 

Det är bara bästisarna Roxy och Eva hela sommaren. Och just den här sommaren har de ett mål: Roxy ska dejta och hångla så mycket hon bara kan, för hon ska minsann bli kär. Som en sista quest innan hon är vuxen på riktigt nu efter studenten. För kär, det måste man ha varit. Så Eva fixar ett tinderkonto och är Roxys manager i dejtingvärlden. Du ska träffa honom 15.00, klä dig så, säg så och så sitter Eva i närheten och spanar så att allt går rätt. Ganska sorgligt samtidigt som det är en ungdomlig humor i det. Men så åker Eva bort på semester, och Roxy möter flickan i grannhuset. Mia. Och hon inser vad kärlek är. Det blir sen en rafflande kärlekshistoria där osäkerheten har sitt fäste och där Roxy måste komma till insikt med att hennes självbild är annorlunda än hon trott. Hon gillar tjejer. Men egentligen är det inte det som är problemet. Hur säger man till sin bff och kärleksmanager att man hittat kärleken alldeles själv? 

Det är också intressant att Roxy verkar så självsäker, men att vi snart upptäcker hennes osäkerhet. Det yttre speglar inte alltid det intre, vilket jag tycker är en bra symbolik att ha med i ungdomslitteratur. 

Kommentera här: