Allting växer - Lyra Koli

 
I Allting växer är vi i framtiden. Vi har haft världskrig och klimatet har gått åt skogen. Nu befinner sig den kvarlevande mänskligheten, Förenta Nationen, i en klimatkontrollerad zon där teknologin är vardag. I denna vardag möter vi Jossi. Som scrollar sina sociala flöden med hjälp av en liten kontroll på handen som avgör vilka bilder som projiceras i de skärmar hon har innanför ögonlocken. Som är nygift. Nyutexaminerad. Men som drabbas av dödsångest. Som träffar läkare i VR. Som egentligen inte känner något på riktigt, för hennes medicinska implantat justerar ständigt hormonnivåerna. Det är väl där det börjar. Med känslorna som inte får infinna sig ordentligt.

Det huvudpersonen, Jossi, snart finner sig i är att människan är avskärmad. Bortkopplad från sin natur. Det skapas en distans mellan henne och henne själv på grund av världen hon lever i och det faktum att allting observeras och kontrolleras. Som ett tappert försök att må lite bättre går hon med i en liten grupp som träffas på en av takträdgårdarna och hittar lite närhet till naturen. Hon blir förälskad i det naturliga. Och finner sig snart som deltagare i en aktivistgrupp, och i aktivistgruppen hittar hon en mening. Det är den sjukas sökande efter svar, och snart har Jossi tagit starkt avstånd från den samtid hon lever i. Aktivistgruppen agerar genom att leta efter den egentliga naturen. Det vilda och av människan okontrollerade. Vilket också leder till Jossis förfall samtidigt som hennes största längtan uppfylls.

Kolis roman är inte bara tankeväckande kring huvudkaraktären jossis sjukdom, vad som drabbar den och vad som får henne att finna frid inom den, utan också kring människans relation till naturen och hur våra kroppar kan infogas i något nytt med hjälp av teknologin trots att det skaver. I Förenta Staterna stiger sjukantalen, trots att samhället är idealt med hormonimplantaten, vilket kan likställas med vår tids olika sjukdomar trots att vi som land egentligen aldrig mått bättre. Det är många små sparkar som Koli ger, och jag gillar det lite politiska när jag läser dystopiska romaner. Det Koli och lyckas lyfta fram är sjukdomen, inte bara i ett dystopiskt sammanhang utan som sådan.

Jag gillar också Kolis berättartekniska drag, även om historien i sig gör att det skiljer sig något från tidigare romaner. Dock känner jag ibland i bokens sista del att jag får för långt avstånd till Jossi när hennes öde berättas ur en annan persons perspektiv. Det är ett glapp där som jag inte alltid uppskattar, även om det håller för det mesta. Men oavsett är det skickligt och jag tycker att boken håller som helhet och säger en del av den värld vi lever i idag.
 

Läsexemplar från Modernista

Kommentera här: