Pärlfiskaren - Karin Erlandsson

 
Miranda är pärlfiskare. Korg efter korg  fyller hon med pärlor från havet som sedan säljs på torget. Då och då hörs viskningarna om ögonstenen- största pärlan som skådats. Eller snarare inte skådats. Det har letats i århundraden och pärlfiskare har försvunnit till havs i sökandet efter denna legendariska pärla. Med ära i blick försvinner många pärlfiskare ut till havs för att aldrig återvända. En av dem var Mirandas far, som lärde henne att falla ner mot botten som en sjöstjärna och finna de allra vackraste pärlorna. 

Nu har kungafamiljen utlyst ett nytt letande efter ögonstenen. Miranda dras även hon till pärlan och paras ovilligt ihop med en liten flicka vid namn Syrsa. Det blir en påtvingad vänskap, men som till slut för dem samman på ett nästan magiskt sätt. Så de kastar sig ut i det ovissa, förföljda av en kvinna som tror att Miranda är den som kommer att hitta ögonstenen, och det blir ett fantastiskt äventyr där de försöker komma undan sin förföljerska och möter människor som berättar om det förflutna.

Det är en fantastiskt liten sagovärld som byggs upp i boken. Framför allt under havsytan, men också på land. Jag känner havsdoften och ser de klara färgerna av pärlorna speglas i havsbottnen. Det blir också ett litet mysterium som uppdagas kring ögonstenen och legenden om den vilket skapar spänningen som gör att den här boken blir helt makalös. Kände mig som sju år med tefatstora ögon och slukades helt av berättandet. Så otroligt läsvärd för både barn och vuxna, gärna med högläsning tillsamman! Sen att den nyare upplagan är så välarbetar i sin layout och form lyfter den lite extra i sagoandan. 

Kommentera här: