Flickvänsmaterial - Yrsa Walldén

(null)

Med Flickvänsmaterial tycker jag att Walldén sätter en ton i sitt skrivande som jag älskar. Vi anade den i Allt jag inte sa, men här alltså. Så bra! Den osäkra Roxy som har en skön dynamik mellan sin osäkerhet och sitt säkra sätt att vara sig själv är en fantastisk karaktär som var njutningsfull och igenkännande att följa. 

Det är bara bästisarna Roxy och Eva hela sommaren. Och just den här sommaren har de ett mål: Roxy ska dejta och hångla så mycket hon bara kan, för hon ska minsann bli kär. Som en sista quest innan hon är vuxen på riktigt nu efter studenten. För kär, det måste man ha varit. Så Eva fixar ett tinderkonto och är Roxys manager i dejtingvärlden. Du ska träffa honom 15.00, klä dig så, säg så och så sitter Eva i närheten och spanar så att allt går rätt. Ganska sorgligt samtidigt som det är en ungdomlig humor i det. Men så åker Eva bort på semester, och Roxy möter flickan i grannhuset. Mia. Och hon inser vad kärlek är. Det blir sen en rafflande kärlekshistoria där osäkerheten har sitt fäste och där Roxy måste komma till insikt med att hennes självbild är annorlunda än hon trott. Hon gillar tjejer. Men egentligen är det inte det som är problemet. Hur säger man till sin bff och kärleksmanager att man hittat kärleken alldeles själv? 

Det är också intressant att Roxy verkar så självsäker, men att vi snart upptäcker hennes osäkerhet. Det yttre speglar inte alltid det intre, vilket jag tycker är en bra symbolik att ha med i ungdomslitteratur. 

The water cure - Sophie Mackintosh

(null)

The water cure är en kryptisk bok som inte berättar så mycket om sin samtid, vilket gör hela händelseförloppet suspekt, och som inte heller ger några direkta svar trots att du förväntar dig att historien ska berätta dem. Kanske borde jag bli irriterad över att boken inte ger några svar. Det blir jag dock inte. Istället är det just det som gör att boken legat kvar länge i mig och fått historien att växa inom mig som läsare på ett oanat sätt!

I ett ganska diffust sammanhang möter vi vad vi förstår är en familj på en ö. Det är tre flickor, en moder och en fader som nyligen försvunnit ut till havs. Berättandet är de två äldsta flickornas, och riktar sig i nutid till den trygga fadern som inte längre finns bland dem. Det blir också tillbakablickar från hur det var förut när fadern var där. Det blir historier om hur livet ter sig, och mest fascinerande för oss som läsare är att få ta del av de ritualer de har. Ritualer som är en del av en träningsprocess där flickorna lär sig att visa styrka genom att inte gråta eller visa känslor. 

Och stundvis också små tillbakablickar på vem modern var, för snart förstår vi att idén med ön och dessa prövningar som flickorna får utstå inte är faderns, som är den som utför, utan faktiskt moderns. Och att allt handlar om ett försök att skydda flickorna från utsidan. Men hur ska det gå när det plötsligt en dag ligger tre män strandade på deras strand?

Kanske borde jag bli irriterad över att boken inte ger några svar. Det blir jag dock inte. Istället är det just det som gör att boken legat kvar länge i mig och fått historien att växa inom mig som läsare på ett oanat sätt!

Vi har nomineringar!

 

De nominerade titlarna för Augustpriset är här. I måndags satt jag och flertalet andra i publiken när Daniel Sjölin öppnade de guldiga kuverten och läste upp de nominerade. Många oväntade titlar blev det. Här hittar du fullständiga motiveringar. Men vi kikar på listan över den skönlitterära kategorin: 
  • Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag
  • Skalornas förråd, Ulf Eriksson, Albert Bonniers förlag
  • En shtetl i Stockholm, Kenneth Hermele, Weyler förlag
  • Socialdemokratiska noveller, Björn Runeborg, Modernista
  • Människan är den vackraste staden, Sami Said, Natur & Kultur
  • Jag for ner till bror, Karin Smirnoff, Bokförlaget Polaris

Svensk Bokhandel skriver om hur handlarna tycker att titlarna kanske var för smala (läs: svårsålda). Och ja, nog är titlarna i alla fall oväntade! Jag blev förskräckt över att jag bara läst en endaste titel. Nämligen Aednan av Linnea Axelsson. Det var även en av mina högst tippade titlar. De övriga titlarna har jag inte ens sneglat åt, och inte heller har de varit särskilt omtalade eller efterfrågade på mitt bibliotek. Jag är dock inte alls förvånad över att de stora namnen saknas, priset har trots allt som mål att lyfta fram de titlar som lätt hamnar i skymundan. Något som de lyckats med i år. Nu är jag urpepp på att läsa de fem titlar jag inte läst. Mest sugen är jag på Jag for ner till bror, så den blir först ut!