Women, race & class - Angela Y. Davis

 
Davis tillhör en av ikonerna inom den svarta feministiska rörelsen, och är både politisk aktivist och akademiker. Jag har resonerat som så, att ska jag läsa om feminism som är icke-vit ska den tamejtusan vara skriven av en icke-vit. Ergo: jag måste läsa Angela Davis syn på feminism. På kvinnan i samhället. Så jag läste hennes historiska verk som handlar just om kvinnan, ras och klass. För genom att sätta in den svarta kvinnan i historien ser många historiska aspekter annorlunda ut. Slaveriets historia är helt annorlunda genom en kvinnas ögon än en mans, då kvinnan ofta skulle agera hustru, mamma (precis som vita kvinnor under samma tid) och även älskarinna åt sina ägare. En ytterligare dimension som gjorde dem mer utsatta än männen. Deras kvinnoskap satte käppar i hjulet för dem, och Davis berättar om flertalet kvinnor som mördat sina egna barn för att de ansett döden mindre smärtsam än ett liv i slaveri. Jag grät, och du kommer säkert också gråta när du läser de historierna. Det blir en känsla av skam, sorg och ilska över hur människor kan behandlas. 

Därefter kom friheten. Men kvinnan blev inte fri på samma sätt. Istället kom den klassiska svarta hemhjälpen att bli den svarta kvinnans roll. Lika oavlönat som förut, men med frihet. Frihet till vad, kan man undra. I hela vår hyfsat nutida historia, och då framför allt den amerikanska, placeras den svarta kvinnan in för att belysa problem som de svarta männen aldrig stött på och de vita kvinnorna aldrig stött på. För de har aldrig varit både svarta, och kvinnor. 

Kan varmt rekomendera den här. Den ger ett historiskt perspektiv på kvinnan, och även om det kan anses problematiskt att separera den svarta kvinnans historia från kvinnans så är det otroligt viktigt att göra det vilket du kommer att förstå när du läser boken. Det är inte lätt att vara kvinna, men som vit kvinna är det och har alltid varit mycket lättare. 

Kommentera här: