Mina senast bibliotekslån

(null)

Det har varit lugnt här i bloggen ett tag. Mest för att jag maxat långhelg och passat på att ta lite ledigt. Men också för att jag varit lite dålig på att läsa. Har en urtråkig roman jag behöver läsa för en högskolekurs, och det har dragit ner min läslust rejält. Men vi tittar lite på mina senaste bibliotekslån:

  • Kärlek, hat och andra filter - Samira Ahmed
  • Konturer - Rachel Cusk
  • Aednan - Linnea Axelsson
  • De dödas sång - Jesmyn Ward

Women, race & class - Angela Y. Davis

 
Davis tillhör en av ikonerna inom den svarta feministiska rörelsen, och är både politisk aktivist och akademiker. Jag har resonerat som så, att ska jag läsa om feminism som är icke-vit ska den tamejtusan vara skriven av en icke-vit. Ergo: jag måste läsa Angela Davis syn på feminism. På kvinnan i samhället. Så jag läste hennes historiska verk som handlar just om kvinnan, ras och klass. För genom att sätta in den svarta kvinnan i historien ser många historiska aspekter annorlunda ut. Slaveriets historia är helt annorlunda genom en kvinnas ögon än en mans, då kvinnan ofta skulle agera hustru, mamma (precis som vita kvinnor under samma tid) och även älskarinna åt sina ägare. En ytterligare dimension som gjorde dem mer utsatta än männen. Deras kvinnoskap satte käppar i hjulet för dem, och Davis berättar om flertalet kvinnor som mördat sina egna barn för att de ansett döden mindre smärtsam än ett liv i slaveri. Jag grät, och du kommer säkert också gråta när du läser de historierna. Det blir en känsla av skam, sorg och ilska över hur människor kan behandlas. 

Därefter kom friheten. Men kvinnan blev inte fri på samma sätt. Istället kom den klassiska svarta hemhjälpen att bli den svarta kvinnans roll. Lika oavlönat som förut, men med frihet. Frihet till vad, kan man undra. I hela vår hyfsat nutida historia, och då framför allt den amerikanska, placeras den svarta kvinnan in för att belysa problem som de svarta männen aldrig stött på och de vita kvinnorna aldrig stött på. För de har aldrig varit både svarta, och kvinnor. 

Kan varmt rekomendera den här. Den ger ett historiskt perspektiv på kvinnan, och även om det kan anses problematiskt att separera den svarta kvinnans historia från kvinnans så är det otroligt viktigt att göra det vilket du kommer att förstå när du läser boken. Det är inte lätt att vara kvinna, men som vit kvinna är det och har alltid varit mycket lättare. 

På drift - Marianne Lindberg De Geer

På drift följer det liv som Mona kastas in i. Med en impulsiv och våldsam fader som en dag när hon kommer hem från skolan är död, och en mamma som dränker sin sorger i alkohol och depressioner tar Mona de möjligheter hon har att lämna hemmet. Det blir en kortare tur i Tyskland. Några år i London som Au-Pair. Sen hamnar hon på mentalvårdssjukhuset i Göteborg, där hon får utbildningen betald av staten och vantrivs. Men allt är bättre än hemma. Hela tiden en rotlöshet som hon löser med personerna i sin omgivning. 

Det författaren för fram är den utsatthet det är, och har varit, att vara ung kvinna. Männen som utnyttjat henne i tid och otid, och hur hon bara följt med. Fanns någonsin hennes egna vilja? Jag lär inte känna Mona när jag läser boken, däremot den tid hon lever i och de svårigheter som finns. Kanske också det ett tecken på den tid hon lever i där hon trevar sig fram ganska mållöst. Ser fram emot Lindberg De Geers fortsättning "Under belägring" som kommer senare i år!


Läsexemplar från Brombergs!