Vad jag vill läsa i april

 
Sista dagen av the dreaded marsmånad. Imorgon är det april! Jag sitter och skriver det här med en söndagskänsla i solskenet (som värmer!) vid mitt köksbord och ska när detta inlägg är klart göra en plan för min köksträdgård som jag inte ens kan ana under all snö utanför köksfönstret. Men det är väl vad drömmar är till för, tänker jag! 
 
Ni kan som vanligt se vad jag läst här. Hittills i år har jag förresten läst 64 böcker, hur tusan det gått till? Ett tiotal är visserligen novellix, men jag ligger ändå mer än dubbelt av vad jag har som ambition om jag räknar bort novellix. Måste vara för att jag har ett sådant jäkla lässug i kombination med urbra boksläpp. Här kommer i alla fall vad jag vill läsa under april månad, med Ninni Schulman som uppenbar bubblare men det för att jag bjudit in henne till mitt jobb i maj och känner ett ansvar att vara åtminstone liiite påläst. I övrigt flera titlar som jag känner att jag borde läsa klart, så det ser nog mer överambitiöst ut än vad det är, eh.. 

 • Flickan med snö i håret - Ninni Schulman
 • Why I'm no longer talking to white people about race - Reno Eddo-Lodge
 • Urskilja oss - Sara Mannheimer
 • En dag ska jag bygga ett slott av pengar - Evin Ahmad
 • Infans - Helena Granström (påbörjad)
 • Ibland är man lessen ibland är man glad - Martina Montelius (påbörjad)
 • Equilibrium - Anna Jakobsson Lund
 • Brännmärkt - Lizette Edfeldt
 • Wanderlust - Rebecca Solnit (påbörjad)
 • Hon som vandrar - Samar Yazbek
 • An account of the decline of the great auk, according to one who saw it - Jessie Greengrass
 • The lesser bohemians - Eimear McBride

Omslag: svartvita foton

 
Alltså, det här måste vara min favoritkategori alla tiders på bokomslag. Speciellt när man jobbar så snyggt med typografin som exempelvis Som hund som katt. Men även det strama och raka i Godmorgon, midnatt! är ju så otroligt snyggt. Vill bara spika upp på väggen och njuta!
 
Godmorgon, midnatt! - Jean Rhys
Lolita - Vladimir Nabokov
Stoner - John Williams
Sputnik Sweetheart - Haruki Murakami
Som hund och katt - Per Nilsson
 
 

Förlåten - Agnes Lidbeck

 
I Förlåten låter Lidbeck två systrar vara i centrum. Det är osämjan dem emellan som blir den egentliga handlingen, för hela tiden ställer de sig mot varandra. Jämför sig. Eller snarare ser brister hos sig själva som den andra inte har. Det blir en sällsam historia på det sättet. Sorgsen även.

I bakgrunden till nutiden finns även sommaren som förändrade allt. Då den äldre brodern tog sitt liv ute i sommarhuset. Det var då Ellen blev annorlunda. Och hur allt detta kryper närmare nu när de är tillsammans i huset på ön för att städa ut efter att pappan dött. De kommer under sina dagar på ön varandra mycket närmare än tidigare, men det finns ändå alltid det ständigt outtalade mellan dem. Kanske hade allt varit bättre, om någon bara pratat om broderns hälsa, hans död och inte bara låtsats som ingenting? Där kom nämligen brytningen som gör att de ser varandra utifrån, som fiender, istället för som allierade. Deras liv är helt olika där Ellen lever ensam, jobbar med ekonomi och reser världen runt och Maria lever tillsammans med sonen Dag som hon fick i ung ålder. Men vi som läsare får krypa in i deras tankar och känslor, och vi inser att de nog aldrig växt ifrån varandra. De har bara för mycket skuldkänslor som de projicerar på den andra. Alltid skulden som ett hav emellan dem. Ellen som aldrig hälsar på mamma. Som aldrig tar ansvar. Maria som hälsar på mamma och skammar. Som aldrig tar ansvar. De blir aldrig tillräckliga för varandra. 
 
Jag tycker Lidbeck är en enståeande författare för sitt sätt att skriva om det som sker på insidan. Handligen blir aldrig uttalad i ord eller handling av karaktärerna, utan utspelar sig bland deras tankar och känslor. Nu efteråt känner jag mig helt tom av alla känslor, men längtar samtidigt bara efter mer!
 

Läsexemplar från Norstedts!