Sveas son - Lena Andersson

Sveas son börjar kort och direkt med att Ragnar Johanssons dotter anmäler honom till en forskningsintervju, där han dock vid mötet med forskaren uppfattas som för vanlig och inte intressant nog att forska på. För det är vad han är. En alldeles alldaglig man, som vi knappt lär känna mer än till hans handlingar. Lena Andersson har i sitt berättarspråk nämligen en distans till Ragnar Johanssons jag. Det är sakligt framställt, och bara det att boken heter Sveas son gör att han enbart existerar i relation till just sin omvärld. Ett drag som jag uppskattar allt mer under läsandets gång.

Ragnar har alltid varit rationell. Han har tagit de mest rationella besluten och alltid gjort det mest rationella. Köpt en tomt, byggt sitt hus, jobbat som lärare osv. Han har själv gjort sig vanlig i sin strävan efter att inte sticka ut. Staten och välfärden utformar den moderna människan, så han formar sig därefter. Samtidigt har han då och då stuckit ut. Varit exceptionell möbelsnickare och gjort bra för sig, men så dras han tillbaka och blir slöjdlärare istället. För det är det rationella.Träffar sin fru och i början försöker han vara lite mer, försöker visa hur smart han är, något som inte faller  Elisabeth i smaken. Så gör han det rationella: drar sig tillbaka och gör inga utsvävningar. För Elisabeth gillar när han är alldeles.. ja, vanlig.

Samtidigt berättar Andersson en historia om det svenska folkhemmets utveckling. Om färdigmaten som spar tid, och om hur moderniteter smyger in. Det som modern Svea gör, det är gammalmodigt i Ragnars samtid. En skön kontrast är ju att vi går mer och mer tillbaka mot Sveas tankar i vår samtid, och att Andersson framställer det på ett sakligt "såhär var det" snarare än naivt och korkat som det så lätt kan göras när man pratar om det som vi uppfattar som idiotiska tankar från förr. Där Anderssons karaktär Ester från Egenmäktigt går in i sig själv på djupa känslomässigt kladdigt vis, så är Ragnar tvärtemot helt avskalad från allt det. Han formar sig efter omgivningen och blir på så sätt en representation för hur människans liv formats av sin samtid, och vare sig lycka eller karaktär. Men kanske att han uppfattas som tråkig. Men det som Andersson behåller i Sveas son är sin otroligt skickliga berättarförmåga som är helgjuten! 

Sommarläsning 2018


Några av er undrade kanske vart mitt inlägg om vilka böcker jag ser fram emot att läsa i juni blev av? Det blev bortprioriterat för att sammanfattas i vad jag vill läsa i sommar. För nu är det tamejtusan sommar! Det här är vad jag drömmer om att läsa i hängmattan och poolen i sommar:
 • En apa i rågsved - Anna Suvanna Davidsson (läsexemplar)
 • Mårbacka/Ett barns memoarer/Dagbok - Selma Lagerlöf
 • Brown girl dreaming - Jaqueline Woodson
 • Her fearful symmetry - Audrey Niffenegger
 • Not that bad - Roxane Gay
 • The radium girls - Kate Moore
 • The idiot - Elif Batuman
 • Sight - Jessie Greengrass
 • The lesser bohemians - Eimear McBride
 • An account of the decline of the great auk, according to one who saw it - Jessie Greengrass
 • Neverworld wake - Marisha Pessl
 • Håll mit utanför - María Sonia Christoff
 • Children of blood and bone - Tomi Adeyemi
 • Konturer - Rachel Cusk
 • Aednan - Linnea Axelsson

Här kan ni läsa om vad jag ville läsa 2017 & 2016. Här ser ni också vilka jag läst den senaste tiden: Läslogg 2018


Läser just nu: Neverworld wake av Marisha Pessl. 

Hej måndag! (och läslust?)

Jag tog visst bloggsemester under maj. Men det kanske inte alls är så konstigt, när jag tänker efter. Min läslust har varit på botten nästan hela jäkla maj. Det började där efter första veckan. Gnetade på med bra böcker i all evighet men fick aldrig ro att sitta still och bara läsa. Ni vet sträckläsa. Så det blev kanske fem-tio sidär här, fem-tio sidor där. Aldrig ett tjok. Så jag har mest carpat långledigheter med trädgårdsarbete (och gulliga ankällingar) senaste månaden. Men i fredags läste jag hela Fislandet av Cecilia Forss inför sommarens läsprojekt på biblioteket, och lånade hem Sveas son av Lena Andersson, en efterlängtad reservation, som jag sträckläste. Den tog slut samma kväll. Sen läste jag ungdomsromanen Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed under lördagkvällen. Så jag vågar kanske ropa:

Hej, jag har läslust igen!