Vad tjänade jag för syfte i ditt liv - Marie Calloway

 
Calloways roman började för ett par år sedan då novellen Adrien Brody publicerades på nätet. I vilken Calloway skriver självbiografiskt om en helg hon spenderat tillsammans med en känd kulturprofilen. Och ja, kulturprofilen namnges. Inte helt oundvikligt då att kritiken regnade över henne med både hot och fula ord. Men det som också skedde var att hennes berättande fick ta plats. Det ledde till den här boken som är en kombination av kortare historier där hon skriver om sina sexuella relationer men också delar med sig av sin närvaro på sociala medier med sexchatter, påhopp och delar av hennes flöde. 

Hela Calloway känns som ett konstprojekt. För det är både skrämmande, men också ögonöppnande. Behöver du tycka om Calloway och hennes personliga tillvägagångssätt för att uppskatta den här litteraturen? Det är det som är frågan. Calloway lyfter nämligen fram en ännu större problematik med sitt berättande. Hon skriver väldigt självutlämnande om att vara sexuell. Inledande historia är när hon säljer sex för första gången. Därefter när hon har sex för första gången. Din moraliska linje mellan sålt och icke-sålt sex kommer att vara oerhört tunn efter att du läst denna. Samtidigt finns också hennes sexualitet, den tar plats och hon hymlar inte med den. Hon är det sexobjekt som världen placerat som mall för en kvinna. Men hon blir hatad för den. Varför är det så fel att som kvinna själv äga sin sexualitet? 

Det är en jobbig läsning då de sexuella interaktionerna är vidriga i många fall. Och bemötandet hon får. Det är också ganska jobbigt att läsa om en så sexuellt fri individ, jag vet inte varför. Det är klart att hon har rätt att göra som hon vill men något skaver inom mig. Men detta är ändå bara ett par historier ur en hel människas liv och visar såklart ingen komplett bild. Så jag hanterar min egen moral medan jag läser och just därför tycker jag att boken är så värd att läsa. Vem är jag i den här världen hon porträtterar? 

Kommentera här: