Kvarnstenen - Margaret Drabble

Jag fick hem en senare bok som läsexemplar från modernista och fick skamlöst besöka min hylla med olästa romaner och inse faktum: de två tidigare romanerna jag haft liggande av Drabble behövde dammas av. Så jag tog helt enkelt upp Kvarnstenen som såldes in medord som "feministisk klassiker" - väl passande för min smak. Jag måste dock erkänna att jag inte läst de andra två ännu, men de har absolut hoppat högre på listan. 

Kvarnstenen handlar om en ung student, Rosamund, som blir gravid. Men hennes män har varit flera, och hon gör det självständiga valet att säga till alla män att barnet inte är deras. Istället uppfostrar hon barnet på egen hand. Egentligen är handlingen i Drabbles roman knapphändig, men det är något annat den säger så mycket tydligare. Om normbrytet som Rosamund gör genom att ta ansvar för sig själv genom att inte gifta sig med en av männen och bli försörjd. 
 
Intressantast för mig är dock att jag läste Kvarnstenen under samma period som jag såg the midvifes på netflix. Jag var nedgrottad i barnafödandet och kvinnans situation i 50- och 60-talet. Det gav verkligen en ytterligare dimension för Drabbles berättande. 

Kommentera här: