Allt du undrat om min bokhylla

 
Nu ska vi prata bokhylla! För några veckor sedan fick ni se en liten smygkik när jag började packa upp. Men den är alltså helt klar nu! Bokhyllan består av ett silverfärgat elfa-system och limträskivor med ett djup på 22 cm som vi oljat in. Limträ för att motverka att hyllplanen börjar svikta av tyngden från böckerna efter ett tag. Vi beställde alla delar på bygghemma.se på grund av att de hade gratis hemleverans, vi behövde alltså inte räkna, ta allt genom en kassa och lasta bilen vilket var lite av en bonus. Väggen bakom, samt lister och dörrpanel, är målad i nyansen Midnight som är en kall och riktigt mörkblå färg som just nu finns att köpa på Rusta för en spottstyver. 
 
Jag har inte räknat på hur många hyllmeter som hyllan består av, men det är många och betydligt fler än de två och en halv Billy-hyllor jag hade tidigare (vars hyllplan även hade börjat svikta efter bara fyra år). Hyllan täcker alltså en hel vägg i vårt vardagsrum, och går från golv till tak och löper även över dörröppningen. 
 
 
Nu finns det en del bokälskare där ute som så klart undrar hur jag sorterar min hylla. I dagsläget har jag bara den här hyllan, men i framtiden (kanske till hösten?) kommer vi att bygga en bokhylla i den korridor som agerar hall på övervåningen som all facklitteratur ska stå. I dag står det en liten hylla där uppe som rymmer en samling fotoböcker, lite trädgårds- och handarbetsböcker som alltså inte syns här och inte heller skulle rymmas i den här hyllan. Men i övrigt sorterar jag in böcker på följande sätt, alltid efter alfabetisk ordning enligt SAB-systemet pga biblioteksskadad. 
  • Pocket står samlat längst upp, för där är hyllorna lägre än övriga.
  • Poesi
  • Dramatik, de är så få att de ryms i den lilla hög som ligger under den guldiga dinosaurien till vänster)
  • Noveller, för de är en särdeles egen kategori av skönlitteratur
  • Serieromaner
  • Bilderböcker
  • Skönlitteratur, vuxen som barn och ungdom
  • Facklitteratur, alla ämnen förutom de som står kvar på övervåningen
  • Olästa böcker, som står i en hylla i sovrummet
 
Och nu finns det såklart en annan del av er bokälskare där ute som undrar hur tusan det här kan vara alla böcker jag äger, för det ser ju verkligen inte ut att vara så många. Och det är sant. Jag skulle säga att jag inte äger jättemånga böcker, även om jag äger många. Sanningen är att jag gallrar hårt. Jag har talat om mina "gallringsprinciper" tidigare men de tål att repeteras, för jag gallrar både bra och dåliga böcker! Jag frågar mig helt enkelt: Kommer jag att läsa boken igen? Svarar jag nej på den här frågan, då gallrar jag. För det finns ingen anledning att spara på böcker som jag aldrig kommer att läsa igen. Det är alltså det här som gör att jag kan gallra bra böcker lika gärna som dåliga böcker. Grundregeln är att de ska vara tillräckligt bra eller tjäna något annat syfte som gör att jag kommer att läsa boken igen. Samt att jag lånar en hel del böcker på bibliotek, framför allt av den typen som jag inte vet om jag kommer gilla eller som jag vet att jag inte kommer vilja läsa. Det är stundvis svårt, men det är också därför jag efter 27 år av bokmalsliv inte har mer än dessa böcker stående i min bokhylla.   
 
Är det något annat ni undrar över gällande min bokhylla eller annat nämnt i det här inlägget? 
 
 

Kommentarer:

1 Carro:

Åh vad fint! En platsbyggd bokhylla är ju drömmen!

2 Carro:

Åh vad fint! En platsbyggd bokhylla är ju drömmen!

3 Carro:

Åh vad fint! En platsbyggd bokhylla är ju drömmen!

4 Anna Maja:

En himla snygg hylla! Gillar verkligen den blå färgen i bakgrunden också :)

5 Anna Maja:

En himla snygg hylla! Gillar verkligen den blå färgen i bakgrunden också :)

Kommentera här: