En alldeles särskild kärlek - Johanna Adorján

I Adorjáns senaste roman knyter vi an till hennes egen person och följer Adorjáns uppgörelse, eller kanske snarare nyfikenhet kring sina farföräldrar. De hade varit gifta i femtio år, de hade överlevt ett världskrig och utrotningen av både familj och vänner. Men plötsligt en söndag går de och lägger sig och vaknar aldrig igen. De hade tagit det gemensamma beslutet att avsluta sina liv. 

Adorjans historia går tillbaka och berättar om hur de möttes och om stora avgörande skeenden i deras liv. Om hennes relation till dem. Om det som andra kunde berätta om hur de var som personer. Men fokus ligger på de små korn av historia hon fått kring just den dagen de avslutade sina liv, och de små ledtrådar som kunde ha avslöjat dem tidigare. Kring det bygger hon en fiktiv historia kring hur deras sista dag i livet var.

Under min läsning funderar jag mest på hur det måste kännas att skriva om sina farföräldrar och tänka sig in i deras liv, deras situation. Hur känslosamt det måste vara att fiktivisera deras sista dag i livet med hasande tofflor och frågor om "glöm inte" men som kommer att vara helt onödiga när morgondagen kommer. Men det är också de detaljerna som gör att de kommer till liv och som gör historien både mer sorglig men också mer praktisk. Intressant är att jag skrev såhär när jag bloggade om hennes novellsamling Mina 500 bästa vänner (här kan ni läsa), för den känslan är ganska träffsäker för hennes sätt att skriva och gestalta den här romanen:

"Det är ganska platta noveller händelsemässigt, och det som är intressant är hennes skildring av människorna. Deras rörelser, deras sätt att tala, vara och hennes interaktion med dem."
 
Adorjáns novellsamling var fantastiskt, och även om jag inte tycker att En alldeles särskild kärlek håller samma klass då det är något med sammansättningen så finns ändå Adorjáns berättandeton där och den gillar jag skarpt. 

Hej måndag!

 
Jag har varit däckad i influensan sedan nyår och förra veckan var min första vecka tillbaks på jobbet efter ledigheterna. Det var segt om dagarna, men på kvällarna lyckades jag läsa mer sammanhängande än på länge vilket boostade mig lite. Så jag sorterade mina böcker och bara myste av att vara en läsande individ. Det var länge sedan och ger mig härliga känslor för det här bloggutrymmet som jag fyller med bokigheter varje vecka. 

Ser fram emot: att The Power av Naomi Alderman som jag beställde förra veckan. Hoppas den kommer till helgen så att jag får sträckläsa den en snöig förmiddag. 

Läser just nu: Wanderlust av Rebecca Solnit


Bilden är på kattungen Georg som börjat bli stor (minns ni när ni fick se honom för första gången i somras?).
 

Läslogg 2018

Här hittar du alla böcker jag läst i under 2018 kronologisk ordning. 
Denna lista uppdateras kontinuerligt under året.

* = novellix

Januari

Bibliotek - Ali Smith
Kärleksprövningen - Mary Shelley*
Arvet - Virginia Woolf*
Näktergalen och rosen & Lady Alroy - Oscar Wilde*
Berättelse om det viktigaste - Jevgenij Zamjatin
Efter balen - Lev Tolstoj*
Rapport från den täta världen - Aris Fioretos*
De sista rummen - Lars Norén*
Höra stenarna sjunga - Elsie Johansson*
Snigeln och flickan - Agnes von Krusenstjerna*

De blå silkesstrumporna - Elin Wägner*
Ett vattentätt alibi - Agatha Christie*
Diomedes hästar - Agatha Christie*
Varför alla hatar poesi - Ben Lerner
En alldeles särskild kärlek - Johanna Adorján
Döden i floden - Agatha Christie*
Den hemliga historien - Donna Tartt
Den blå pelargonen - Agatha Christie*
American Hotel - Sara Stridsberg*
Catapult - Emily Fridlund

Sapiens - Yuval Noah Harari
Vad tjänade jag för syfte i ditt liv - Marie Calloway
Omgiven av idioter - Thomas Erikson
Sex object - Jessica Valenti
Kärleken och hatet - Mara Lee
Den stora utställningen - Marie Hermanson
En sån om sken och vara - Cees Nooteboom
Ett veck i tiden - Madeleine L'engle