Det goda folket - Hannah Kent

 
Det goda folket utspelar sig i en outtalad tid, men där tron på skrock, skrönor och älvor är en naturlig del av samhället. I boken möter vi Nóra, en äldre kvinna som förlorat  både dottern och mannen tätt inpå och som nu står ensam med sin gård och det vanskapta barnbarnet. Skammen över barnbarnet, som såklart måste vara en bortbyting då ingen annan förklaring finns, får henne att anlita barnflickan Mary som bara är barnet själv. Marys jobb är att ta hand om barnet, vilket hon gör motvilligt men ändå med omsorg. Mary är den person som blir som en moralisk kompass i historien som sedan utspelar sig. Historien om barnet som aldrig talas om, och om hur Nance besöker byns "häxa" som med sina medicinalkunskaper och andekunskaper tar sig an den vanskapta pojken och försöker få älvorna att byta tillbaka barnet till den riktiga pojken som en gång sprang och skrattade. 

När jag pratade om Staffan Malmbergs Gardet i Sveriges radio så nämnde jag hur bokens tempo och intrig var sådan att jag plötsligt fann mig ståendes på en plats där den moraliska frågan gått alldeles för långt och hur det var något som fick mig att gå tillbaka till mig själv och ifrågasätta vad jag gått med på igenom läsningen. För som läsare så köper jag konceptet som författaren serverar, eller ifrågasätter. Exakt samma scenario sker i Det goda folket. Jag tvivlar. Jag befinner mig i en situation där jag inte vet. Där okunskapen om allt gör att jag tänker att kanske är han bortbytt med älvor, för fiktion är fiktion och där kan vad som helst hända. Så jag går med på det. Till en början. För där finns ju också Mary. Den unga men starka moraliska kompassen. 

Jag kan ärligt säga att jag nog aldrig hade ens sneglat åt boken om jag inte hade fått den i brevlådan. Vilket hade varit oerhört synd för när jag ser tillbaka så är det här ändå en av de starkare läsningarna jag gjort på ett tag. Den är lättsmält och karaktärerna är tydliga. Men historien blir så.. kanske inte spännande men intressant av det som sker och den blinda tro som finns och de tankar som individerna har. Kort sagt blev jag ganska tagen av boken och har även funderat på att läsa om den för att få lite mer perspektiv. För att få göra om och göra rätt med min moraliska kompass. 


Läsexemplar från Modernista.

Kommentera här: