The power - Naomi Alderman

 
 "Already there are parents telling their boys not to go out alone, not to stray too far."
 
Plötsligt en dag sprakar det i flickors händer. Det kommer som över natten för vissa. För andra i stundens hetta. Men vissa påstår att de känt att något varit annorlunda under ytan under en längre tid. Kraften. Med kraften kommer också ett självförsvar som männen, och patriarkatet, inte kan hantera. Så snart står kvinnorna på världens topp, och männens rädsla är nästintill parodisk i Aldermans framställning, speciellt om du för tankarna till kvinnors situation idag. Åsikterna går isär och hur Kraften ska hanteras. Krigsföring mot kvinnor är en. En annan är att skapa safe places, där flickor och kvinnor kan träna sina förmågor för att bli säkra. Men alla uppskattar inte kraften, såklart. Det enda som är konstaterat är att det finns två läger i världen: Makten som kommer med Kraften, och rädslan som denna Kraft och makt ger. 

"There are strange movements rising now, not only across the world, but right here in the US of A. You can see it on the internet. Boys dressing as girls to seem more powerful. Girls dressing as boys to shake off the meaning of the power, or to leap on the unespecting, wolf in sheep's clothing."

Alderman låter oss följa flera olika personer i olika positioner i samhället, men några framträder lite mer än andra och återkommer också i hennes berättande.Vi följer också kvinnor världen över. Ett skickligt drag som Alderman för in är internet. Framför allt det virala internet. Snabbt sprids ryktet om Kraften med videos som underlag. Och en man får faktiskt ta plats i Aldermans historia: Journalisten som vill berätta kvinnornas historia. Vars blick på det som händer bygger på det virala, det mystiska och det legendariska med Kraften. 

Intressant är också Aldermans sätt att hantera tid. Den nämns inte, men du anar att det går dagar, veckor, månader och sedan plötsligt år. Snart ser man tillbaks på brytpunkten då Kraften trädde fram. Historien börjar att tolkas annorlunda, för att man ser på historien på ett annat sätt. Särskilt uppskattat är de historiska artefakterna som lyfts fram och som pekar på historien av kvinnor med denna förmåga. Det skapar intressanta tankegångar hos mig om vad min blick, vår västerländska blick kanske framför allt, betyder för tolkning av saker. Vilka schabloner lägger vi i våra tolkningar? Vad kan förändra dessa schabloner? 

Jag sällar mig till hyllningskören av den här boken. Den är magnifik på sitt sätt att dokumentärisera fiktionen, vända på makthierarkierna och verkligen skapa ett fenomen som känns så nära verkligheten i sin framställning. I sommar kommer boken dessutom (äntligen?) på svenska! 

#seriöstdeträckernu - Marie-Chantal Long

 
I #seriöstdeträckernu har tre högstadietjejer fått nog. Ingen tar situationen på allvar. Inte lärare. Inte poliser. Istället ska tjejerna stå ut med att dickpics plötsligt dyker upp i mobilen. Så när en av tjejerna gör upp en plan hakar de andra snart på. De lurar in en av killarna på skolan och snart finner de sig ståendes i en källare med två killar fastbundna och begär ett erkännande. Men vad ska de göra nu? 

Longs senaste roman vill säga mer än den är litterär. För temat är viktigt och relevant i ungdomslitteratur och kan fungera bra som diskussionsunderlag. Den berättar också historien på ett bra sätt med personerna runt omkring. Däremot tycker jag att den brister alldeles för mycket i personporträtten av de tre tjejerna som aldrig riktigt kommer ur det skrivna vilket är synd. Med det sagt tror jag ändå att den passar utmärkt i högstadiet då historien är medryckande, och vem vet - kanske kan den få både mottagare, vuxna och sändare av dickpics att tänka till? 


Läsexempler från Opal!

Borås tidnings debutantpris till Agnes Lidbeck

(null)

I somras läste jag Agnes Lidbecks Finna sig och blev tagen med storm över träffsäkerheten. Igår vann hon välförtjänt Borås tidnings debutantspris. Blir nästan lite stolt bara för att jag gillar boken så himla mycket. Konstigt va? Har ni inte läst - läs! 


Snart kommer hennes nya bok Förlåten!