Aednan - Linnea Axelsson

 
I Linnea Axelssons omfångsrika epos följer vi flera livsöden. I fokus är deras kamp för kulturen, om att ge upp sin kultur och försöken att återta den. Vi har familjen och de två barnen som lever och vandrar med renarna. De är det samiska. Men som sakta tvingas in i svenskheten. Vi har även en nutid med  mamman som lämnat sin kultur bakom sig och hennes dotter som kämpar för att återta sin kultur, och därför hänger sig åt att sy en egen kolt och öva sitt språk som hon aldrig fick av modern. Det är förståelse och sorg invävt i varandra när Axelsson berättar. Motsatsen med mamman som förtränger, men har det inom sig så att det pyr ut ibland nästan skamset, och hennes dotter som står längst fram på barrikaderna och kämpar för det samiska; arvet, kulturen, rättigheterna.

Det är mycket sorgi Axelssons roman, men det tar aldrig överhanden utan hon håller det nedtonat som om de gett upp hoppet. En viktig aktör i detta  blir Vattenfall som plötsligt befinner sig i deras land, och därefter är de som styr över markerna som de vandrat på och sett som sitt hem så långt tillbaks de kan minnas. Åratal senare är Vattenfall den som styr ungdomarnas öde, för där finns jobben. Vattenkraften stal deras land, kultur och tillhörighet, och nu är det grunden i den nya generationens överlevnad.

Bokens uppbyggnad, med korta meningar i stycken som slingrar sig fram över dessa oändliga mängder sidor är som handen i handsken för berättandet. Det gör att fokuset kan skifta från naturen till människan och sorgen till ilskan. Det är ett berättande med kärnfullhet över generationer som aldrig tappar fokus från det väsentliga. Har du inte läst så har du en enastående läsning framför dig!
 

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff


Det är en särskild rytm i Smirnoffs språk som får mig platt fall när jag börjar läsa. Likgiltigheten i huvudpersonens syn på sitt eget liv kan närmast likställas med den i Elin Willows Inlandet. En bror som heter Bror, bara den smått absurda detaljen visar på hur besynnerlig boken är. Det är på vägen till honom, Bror, som vi möter huvudpersonen i Karin Smirnoffs debutroman. Det finns ett tomrum som aldrig fylls om orsaken varför hon faktiskt åker dit. Men där hamnar hon, och lämnar inte. Att komma tillbaka till småorten är dock ingen trygghet. Bror super. Hon städar, diskar och frågar aldrig hur han har det. De existerar i samma tystnad som omsorgen tar sin skepnad: vetskapen av att de ändå alltid har varandra där i det gamla familjehemmet. Samtidigt möter hon en man, som hon både skräms och attraheras av. Hans fru hittades mördad. I dramat ses både han och Bror som skyldiga, något om ligger tungt över samhället. Vilket också gör historien i Smirnoffs roman till en inte bara om huvudpersonen, utan också om småortens komplexitet.
 
Jag tycker den är genial. Både i författarens egen berättarton som känns så prestationslös och ledig men också i skildringen av samhället där allt tycks vara placerat längs en enslig skogsväg som de flesta bara åker förbi men dit huvudpersonen, återigen smått absurt, har valt att återvända. 


Jag bokcirklar med barn!

Det har varit mycket på jobbet de senaste månaderna. Det händer liksom saker på alla håll och ibland tappar jag kärnan i det jag gör. Så jag har beslutat att ha läsfrämjandet i fokus på jobbet under nästa år, och har smygstartat lite redan i höst. Låter kanske uppenbart, eftersom jag är bibliotekarie. Men det handlar om det lilla, och att få göra något av den läsglädje jag har. Resulterat är att jag på jobbet startat upp en bokklubb för barn mellan tio och tolv år där vi till varje gång läser en gemensam bok. Det är så kul!
 
I höst har vi hunnit träffas två gånger, och till båda träffarna har jag valt böcker som jag själv uppskattat. Först ut var Sara Lövestams Gruvan som blandar både realism och en känsla av spökighet, och vid andra tillfället blev det Pärlfiskaren av Karin Erlandsson som helt utspelar sig i ett fiktivt sagoland som känns väldigt nära. Barnen har vid båda tillfällena menat på att de gillat böckerna, men att de nog aldrig hade valt dem själva baserat på deras tidigare läsning, omslag och handling. Syftet är att vidga deras litterära vyer genom urval och diskussion, och utveckla dem som läsare. Mitt jobb? Att arbeta med urvalet för att hitta böcker som har allt de söker, utan att det syns på dem.