Vänd rätt upp - Emelie Novotny


Som barn läste jag, liksom många flickor, oändliga mängder hästböcker. Men ofta är hästarna bara där, som en biroll. I Vänd rätt upp får däremot hästarna ta plats. Huvudkaraktären Ylvas liv kretsar kring hästarna, och som läsare får du på riktigt nörda ner dig i hästar och deras träning på ett väldigt härligt sätt som gör att du blir både peppande och orolig för hästarna. Det blir så genuint med hästarna i fokus, även om det såklart ligger en tyngdpunkt på Ylva som karaktär. Detta är också orsaken till att jag talat otroligt gott om denna, för det är verkligen en hästbok för den som älskar hästar!
 
Boken utspelar sig sommaren efter gymnasiet och Ylva spenderar all sin vakna tid i Solveigs stall. Det är ett litet stall där hon gör det mesta av hästarnas skötsel och även stöttar stallets tävlingsryttare Nicole och Fredrik. Hon har inga egna hästar, men drömmer såklart. Men en ryttare är föräldraledig, så under tiden är hennes hästar nästan som hennes egna. Framför allt det lilla fölet, som blir hennes största drivkraft. Men det finns också drivkraften kring Fredriks gunst. Han är trots allt elitryttare, urcharmig och alla flickors dröm. Synd bara att Nicole har honom, och ständigt blir avundsjuk. Samtidigt finns en rastlöshet hos Nicole som skapar slarv och oansvar som Ylva ständigt får städa upp, och som ni säkert förstår blir det en konflikt mellan tjejerna. Konflikten blir dock mer problematisk av att Ylva snart finner sig ha känslor för både Fredrik och Nicole.

Även om flickorna i boken precis slutat gymnasiet, så är det något skört och ungdomligt i dem. Det är inte festerna och jobbkneget som gäller för dem, eller högskolan runt hörnet. Istället lever de i en isolerad värld kring stallet och hästarna. Då och då skymtar Ylvas kompisar förbi på en fest eller via en fika, men Ylvas värld blir aldrig den utan är runt hästarna i stallet. Det är en dedikation vi sällan skådar i ungdomslitteratur men som jag gärna ser mer av. Boken är fantastisk både som hästbok och kärleksbok, men i kombo är den oslagbar! 

Kommentera här: