Haj-Jenny - Lisa Lundmark

 
Jag blev så glad att just Haj-Jenny van Slangbellan tidigare i veckan. Slangbellan är ett pris som delas ut till den bästa debutanten inom barn- och ungdomslitteratur av Sveriges författarförbund, ett pris som jag i vanliga fall inte brukar ha så stor koll på. Men nu satt jag som på nålar, eftersom Haj-Jenny är den mest fantastiska barnbok jag läst på länge. Jag läser inte allt för ofta barnböcker på såpass låg nivå som Hcf, men det händer. Och ibland stöter jag på guldkorn som jag registrerar i min läslogg och som sedan hänger kvar och blir tipsfavoriter i min tipsarsenal när folk frågar efter boktips på biblioteket. En sådan är Haj-Jenny. För när jag läser Haj-Jenny blir jag arg. Men också väldigt stolt över vår fina barnboksutgivning, så stolt att jag även köpt mig ett alldeles eget exemplar!  

När jag läste Haj-Jenny i höstas så skrev jag ett kort inlägg som jag dessvärre aldrig postade. Men nu tycker jag det är dags att vi pratar mer om denna fantastiska bok! I Haj-Jenny möter vi nämligen Jenny som är en tyst och lågmäld person, och som inte riktigt passar in i barn-normen om hur flickor ska vara. Det blir så tydligt i Lundmarks text också, att omgivningen har svårt för Jennys beteende, trots att Jenny älskar att vara sig själv. Här får ni två utdrag: 

Magistern säger alltid "PRATA HÖGT!"
Mamma säger alltid "Var inte blyg!"
Morfar säger alltid "Strunta i dem, det är trevligt med tysta söta flickor".
Men jag är mer tyst och arg. Som en haj. 

"Jag gillar det", säger jag. "Jag gillar att vara ensam och läsa."
"Och så alla de här arga hajarna på väggarna. De ser så otäcka ut", säger mamma och ser så rädd ut att jag måste upp och krama henne lite. 
"Var inte ledsen, gumman." Hon kramar mig hårt tillbaka.
Det är jag inte. 
 
För om det är något Haj-Jenny lär oss, så är det att vuxna har väldigt många åsikter om hur barn ska vara och inte vara. Men i slutändan är det just Jennys tysta, lågmälda och observanta sida som gör att hon kan hitta ett försvunnet djur. Hon går sin egen väg, och finner egna lösningar. På sitt sätt. Otroligt fin bok, som även är späckad med hajfakta för hajfantasten!

Kommentera här: