Brännmärkt - Lizette Edfeldt

 
Brännmärkt är den första delen i en planerad trilogi om imperiet och är som inledande delar ofta är: förklarande om världen, inledningsvis bara konstaterande och slutligen ifrågasättande, för att sluta i ett uppror. Men jag tycker Brännmärkt har något som många andra dystopiska trilogier saknar: den outar inte allt. Mycket känner jag mig fortfarande oviss om, och bara det gör att jag vill läsa nästa del. 

Brännmärkt följer Adeline som slavar sig fram i en låg rang genom att slakta kött åt de högre rangerna medan hon och hennes familj svälter. Men hon har en hemlighet: ett silverhalsband hon bär under kläderna som hennes mamma gav henne det sista hon gjorde. Men det blir också det halsband som gör att hon hamnar i trubbel och snart finner sig själv leva någon annans liv i den högsta rangen i ett överflöd hon aldrig anade existerade. Därför väcks frågetecken som hon söker svar på, och finner. Sanningen om rangernas och zonernas uppbyggnad och syfte blir klara, och det är tydligt att vissa delar av imperiet livnär sig på andra. Av rädsla. Av maktlystnad.

Jag använder sällan ordet rafflande, men det blir ju för tusan riktigt rafflande! Jag sitter på helspänn hela tiden när Adeline smyger ut om nätterna och snokar. Rekomenderar verkligen för dig som gillar böcker med lika delar fantasy och dystopi-tanke!


 

Kommentera här: