Saker ingen ser - Anna Ahlund

 Saker ingen ser börjar med en nyårskyss som får en av de involverade, Sebastian, att besluta att hans nyårslöfte inför det nya året är att kyssa en ny person varje månad. Något som leder in på vägar han nog inte riktigt hade anat. Där finns också kompisgänget bestående av Miriam, Yodit, Fride, Aron och Linn som får till stor del lika mycket utrymme. Saker ingen ser är nämligen historien om ett kompisgäng, relationer och vad som händer med ett kompisgäng när man alla växer upp och utvecklas åt olika håll. 

Jag gillar hur berättandet är indelat i kapitel om månaderna så att Sebastians nyårslöfte får agera röd tråd genom bokens upplägg. Ahlund lyckas verkligen få fram de olika karaktärerna och deras relationer till varandra är precis så som relationer kan vara. Ahlund lyfter nämligen fram relationer på alla olika fronter, både kärlek och vänskap får nämligen ta stor plats. Men också de spontana kyssarna och sexuella attraktionerna får ta plats i relationsspektrat. Och liksom i Du, bara låter Ahlund de sexuella läggningarna och könsuttrycken få pendla på ett sätt som varken problematiserar eller förklarar.

Jag måste dock påpeka att jag ibland kan känna mig utelämnad när jag läser. Ni vet, som när några i kompisgänget gjort något tillsammans och som sen aldrig går att applicera på resten av gänget vilket skapar en skillnad i dynamiken? Det är som att deras kompisgäng är så sammanfogade att jag som läsare inte bryter igenom och får vara en del, vilket är lite synd. Istället läser jag om kompisgänget på sociala medier och kan allt om alla, utan att vara en del av dem. Samtidigt blir det som en unik insyn som faktiskt funkar riktigt bra i det format det gör nu. Kompisgänget som går på gatan, sitter på fiket och som tar över skolkorridorerna med sin gemenskap - jag känner det och jag tror det framför allt var det som Ahlund ville nå fram med. Jag älskar ungdomsromaner som är lite idylliska fast ändå problematiska, och precis detta har Ahlund den rätta balansen med!


Läsexemplar från Rabén & Sjögren!

Kommentera här: