Book Buying Tag

Men hallå. Här var det tomt pga hektisk vecka och noll ork att skriva omdömen, men oroa er inte - jag tänker att ni får de i helgen istället! Men vad säger ni om att list-snacka bokkonsumtion nu denna förmiddag? Jag röstar för! Den här hittade jag hos Snowglitter, som i sin tur hittat hos Vargnatt

Var köper du dina böcker?
Adlibris. Men ibland händer det att jag köper en pocket eller två på Akademibokhandeln här på stan eller på en Pocketshop när jag besöker storstan. 

Förhandsbeställer du nya releaser? Gör du det i butik eller online?
Jag förhandsbeställer ibland, dock väldigt sällan. Är så bortskämd att jag får läsexemplar av flera böcker jag annars skulle förhandsbeställt. Men när jag förhandsbeställer: alltid online. 

Hur många böcker köper du i genomsnitt per månad?
Två? Nä. Eller? Jag brukar köpa på mig under bokrean, men vad det snittar? Vet ni. Jag kollar adlibris beställningshistorik, brb.

Nuså. Historiken säger alltså totalt 23 böcker inhandlade mellan januari till augusti, det blir 3 böcker i månaden i snitt. Helt okej ändå, eller? Notera att åtta av dem var bokreainköp (varav alla faktiskt är lästa utom en som är halvläst). Dock inte inräknat fysisk handel såklart... Eller bibliotekets utgallrade... Gud. Hur mycket böcker köper jag egentligen?!!

Lånar du från biblioteket?
Jämt och ständigt. Har typ alltid ett tjugotal biblioteksböcker hemma. Det finns folk som undrar varför eftersom ingen läser så mycket under en fyra veckors lånetid, well - I do. Men vi ska inte hymla med att jag har böcker som legat i flera månader, som bibliotekarie kan du ju hantera dina egna lån och låna om och om och om.. Vet inte hur hälsosamt det här men oftast rör det sig om kurslitteratur åtminstone. 

Hur många böcker brukar du låna per gång?
Tre, tror jag. I snitt kanske det är tre i veckan och det känns som att jag brukar låna dem på samma dag - dvs samma dag som min kollega registrerar nya böcker. 

Vad är din åsikt om biblioteksböcker?
 Lovin' it. Speciellt gamla. De som bara är typ två-tre år gamla känns lätt sunkiga, men vänta tio så känns de plötsligt lite mer rustika. 

Hur känner du inför att köpa böcker på secondhand? 
Det händer ju såklart, men alltså - SÅ JÄKLA RÖRIGT att hitta oftast och jag har verkligen inte den tiden eller orken när jag väl är i såna butiker. Men jag brukar använda bokbörsen och köpa utgallrade biblioteksböcker! 

Har du en egen hylla för olästa böcker eller blandar du olästa med lästa?
Tanken är att en hylla ska vara för olästa titlar, för de är många. Men i dagsläget är det typ en hyllavsats i sovrummet som fungerar som det och som är full så därför har jag två stora högar nere i vardagsrummet också. Försöker separera för att det är lätt att se vad man läst och onödigt att göra plats för böcker en kanske inte behåller i slutändan. För övrigt är det också kul när gäster som aldrig varit hemma hos mig eller ens känner mig så väl kommer på besök och frågar (chockat): har du läst alla de här böckerna? Då kan jag skamlöst svara ja! 

Planerar du att läsa alla böcker du köpt?
Det är väl klart, men jag rensar då och då. Böcker som kan ha känts aktuella för två år sedan kanske inte gör det idag och då kan jag bortprioritera dem. Jag försöker hålla de olästa böckerna jag har till ambitionen att läsa den här boken i närmsta framtiden. Inte "nån gång", utan verkligen typ "det här året", alla blir ju inte lästa men så länge ambitionen är såpass hög så finns det också ett intresse som gör att jag någon dag tar upp den. Rensar väl ut ett tiotal om året på det sättet. 

Vad gör du med böcker du köpt men som du känner att du inte kommer läsa/ inte tyckte var bra? 
Även bra böcker kan jag skänka om de faller under devisen "jag kommer inte att läsa den här igen". Då tar jag de till jobbets bokbytardag. Dåliga böcker lägger jag ut till försäljning på bibblan, så hittar de en ny läsare på den vägen.

Har du donerat böcker?
En storrensning i tonåren på barn och ungdomslitteratur skänktes till min gamla låg- och mellanstadieskola. Var alla gamla lärares favoritelev efter det, eftersom typ halva beståndet då blev mina gamla böcker. Mycket mycket hästböcker.. Nu för tiden är det till bibblans försäljning och bokbytarbordet nämnt ovan. 

Har du haft köpstopp någon gång?
Absolut. Men oftast i relation till "inget nytt förrän du läst dessa", bara för att kunna ha någon form av "en läst, en oläst" (i relation till "en in, en ut"). 

Känner du att du köper för mycket böcker?
I relation till hur mycket jag läser så tycker jag inte det. Och inte i relation till mitt biblioteksanvändande. I snitt är hälften av de böcker jag läser biblioteksböcker, därefter brukar det vara fördelat jämnt på köpta böcker och läsexemplar. 

Kommentarer:

1 Vargnatts bokhylla:

Vad kul att läsa dina svar! :)

Kommentera här: