Själarnas ö - Johanna Holmström

Johanna Holmströms senaste roman tar oss på en verklighetsbaserad historisk tillbakablick till mentalsjukhuset på Själö under de 73 år som sjukhuset bara hade kvinnliga intagna. Det är historien om Kristina som dränkte sina barn, den unga Elli som inte passar in i sin borgerliga hemmiljö och alla de andra kvinnor som lever sitt liv på Själö och aldrig lämnar den. För det var sällan de lämnade ön, kvinnorna. Kom du dit så begravdes du också där. Det handlar också om sjuksystern som lever och bor på ön för att ta hand om dessa kvinnor. De gripande historien som Holmström förmedlar från ön väcker tankar om vad en sådan plats gör med en människa och hennes psyke. 
 
Jag uppskattar verkligen alla de här personer som grottar ner sig i vår svenska kvinnohistoria och skriver böcker baserade på verkligheten. Jag lär mig så mycket om att vara kvinna i vår värld. Om hur det har varit. Om hur det är nu. Jag blir mer medveten om nutiden ju mer jag läser om dåtiden. Kanske gör det mig också till en bättre människa, men det vågar jag inte spekulera i. 

Men hur som helst. Holmströms senaste romaner har inte riktigt tilltalat mig, men nu har hon verkligen hittat tillbaka till den röst som jag uppskattade så väl i hennes tidiga författarskap. Hoppas den håller i sig!


Läsexemplar från Norstedts förlag!

Kommentera här: