Själarnas ö - Johanna Holmström

Johanna Holmströms senaste roman tar oss på en verklighetsbaserad historisk tillbakablick till mentalsjukhuset på Själö under de 73 år som sjukhuset bara hade kvinnliga intagna. Det är historien om Kristina som dränkte sina barn, den unga Elli som inte passar in i sin borgerliga hemmiljö och alla de andra kvinnor som lever sitt liv på Själö och aldrig lämnar den. För det var sällan de lämnade ön, kvinnorna. Kom du dit så begravdes du också där. Det handlar också om sjuksystern som lever och bor på ön för att ta hand om dessa kvinnor. De gripande historien som Holmström förmedlar från ön väcker tankar om vad en sådan plats gör med en människa och hennes psyke. 
 
Jag uppskattar verkligen alla de här personer som grottar ner sig i vår svenska kvinnohistoria och skriver böcker baserade på verkligheten. Jag lär mig så mycket om att vara kvinna i vår värld. Om hur det har varit. Om hur det är nu. Jag blir mer medveten om nutiden ju mer jag läser om dåtiden. Kanske gör det mig också till en bättre människa, men det vågar jag inte spekulera i. 

Men hur som helst. Holmströms senaste romaner har inte riktigt tilltalat mig, men nu har hon verkligen hittat tillbaka till den röst som jag uppskattade så väl i hennes tidiga författarskap. Hoppas den håller i sig!


Läsexemplar från Norstedts förlag!

Nya bokhyllan!

(null)

Titta! Vardagsrumsrenoveringen är inne på sina sista moment och under veckan har vi i långsamt mak monterat upp en del av bokhyllan som blir längs hela väggen. Blev så lässugen av att få packa upp och pilla med mina böcker i ett par timmar att jag direkt efter tog ett bad bara för att få läsa ifred. Men nu måste jag ta tag i min hemtenta igen, har bara en sida kvar så förhoppningen är att bli klar snabbt och sedan fortsätta läsa. Kanske någon av de nya jag bloggade om igår till och med!

Kanske råkade jag beställa böcker..

(null)

I förra veckan var jag i Stockholm. Handlade extraböcker på pocketshop och hela kitet. Men på vägen hem så blev tåget försenat och snart var jag inne på sista boken och det var fortfarande timmar kvar innan tåget skulle vara framme i Mora. Så jag gjorde det jag gör bäst: adlibrissurfade. Slutade med ett klick som bekräftade beställningen på de fyra böckerna ovan. Vi listar:
  • Living a feminist life - Sara Ahmed
  • Sex object: a memoir -Jessica Valenti
  • Cat's eye - Margaret Atwood
  • The lonely city - Olivia Laing
Jag har så mycket olästa böcker att det nästan är pinsamt, men ibland måste man få fylla på ändå. Ska vi spana på mina högar av olästa böcker här hemma någon dag?