Just nu:

Här har det varit tomt ett tag. Jag har helt enkelt prioriterat annat i livet nu när jobbet varit intensivt. Då passar det väl alldeles perfekt att vi kolla över läget just nu med denna enkät från enligt O? Har dock tagit bort de punkter som jag inte har anknytning till. 

Vid sängen: Har en hög innehållandes böcker som är påbörjade men inte utlästa. Däribland Många människor dör som du av Lina Wolff, I tiden av Lyra ekström Lindbäck och Tjärdalen av Sara Lidman. Och så det senaste tillskottet: På drift av Marianne Lindberg De Geer.

På soffbordet: Biografin om Karin Boye som är augustnominerad. Den är enbart soffläsning på grund av sitt enorma format. Behöver sitta och bygga upp den med en kudde. 

På jobbet: En hel hög ungdomsböcker som jag ska gå igenom. Skjuter det på framtiden för att jag vet att jag kommer låna hem en som jag ändå inte kommer orka eller hinna läsa. Borde bara lägga ner dem i biblioteket. 

Borde jag läsa ut: Biografin om Karin Boye såklart! På måndag galan och vi får veta vinnarna! Är så pepp. Ska försöka få ut mina inlägg om de böcker jag hittills läst innan dess, men lovar inget!

Borde jag påbörja: Ett veck i tiden av Madeleine L'engle. Hör olika omdömen om den, men vill så klart se filmen när den kommer och låta boken smälta innan dess så nu är det verkligen på tiden att jag tar tag i den.

Längtar jag efter att få läsa: Den senaste novellix-fyran med kärlekstema. 

3 andra böcker i min TBR-hög: Sapiens av Yuval Noah Harari, The female eunuch av Germaine Greer och Golgata av Sofia Rapp Johansson. 

Levande och döda - Han Kang

Ett studentuppror som blev en massaker. Det är utgångspunkten för Han Kangs gripande berättelse. Kang berättar historien genom att låta flera personer ta plats som berättare. Det är där och då, kropparna i mängder. Kropparna på hög. Det är minnet av någon som dog. Det är minnet av att ha varit på plats. Alla dessa minnen lägger Kang på flera röster som alla tillsammans bildar historien av ett lands skam, sorg och även den tystnad en regim kan skapa. Jag är imponerad över hur den lågmälda tonen lyckas ligga över de olika berättarna, deras berättelser är så tydligt deras egna och slutna till deras peprson men helheten som Kang framför är makalös. Jag konstaterade under min läsning att Kang har ett enastående berättarspråk som verkligen påverkar mig som läsare och nu flera veckor efter läsning kan jag inte släppa stämningen som boken förmedlade. 

John Green

(null)

Jag tror inte jag skrev något om när John Green kom ut med nyheten om en ny bok nu till hösten? Jag har åtminstone väntar spänt sedan dess och förhandsbeställt både den engelska och den svenska versionen till mitt bibliotek. Och i veckan har det alltså varit dags. I otroligt sakta mak (har någon slags lässvacka, sämst) har jag alltså läst den senaste och ska vi prata om litterär kvalité så märks det en ENORM skillnad på John Greens litteratur för den är oerhört välskriven. Karaktärernas djup och konsten att hålla sig till det relevanta, och samtidigt inte avslöja för mycket. Så skickligt skrivet! Återkommer mer till det här i omdömet som kommer i en nära framtid.