Sommarläsningsenkät

 

Eftersom fredagar är så bra listdagar passar jag på att göra den här som jag hittade hos Elina men som ursprungligen är från Lyran om sommarläsning. 

 

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?

Statistiskt vet jag att jag läser minst på våren och mest på hösten, så jag skulle vilja säga att jag trappar upp min läsning under sommaren. Att mer lästid under sommaren resulterar i allt mer lästa böcker och en upparbetad läsrutin som håller i sig till hösten. 

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?

Jag håller mig till vardagsrutinen. Kanske att jag tar de lite tjockare böckerna. Har också en föreställning om att jag läser mer biografier om somrarna, men det kanske är inbillning. I år har jag i alla fall ambitionen att läsa lite mer av de olästa titlarna som står i bokhyllan, men har ju såååå mycket bra bibblolån på gång också.. 

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.

Stranden medan man torkar i väntan på att få åka hem (är ingen strandhängare egentligen). Hemma i solstolen i stekande sol med en katt skugglapandes under stolen. Eller i soffan om kvällarna. När man är trött och lite frusen av att ha blivit uppvärmd av solen. 

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?

Oj. Riktigt svår fråga, men om du bara vill ligga i hängmattan och sträckläsa hela boken så föreslår jag en kortare, så som Felicia Stenroth eller Linda Boström Knausgård. Annars föreslår jag en tung biografi som liksom manar på att du ska ta ännu en hängmattedag. Kanske den om Kerstin Thorvall? Eller Astrid Lindgren (den vill jag förresten läsa i sommar!)?

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!

Jag tänker på Indianlekar av Felicia Stenroth (också nämnd ovan). Eller så tänker jag på Marguerite Duras, som ofta har detta kvalmiga och varma som scen, fast det är ju utomlands så oklart om det är sommar, men ändå. Annars tycker jag Sandra Beijers senaste Allt som blir kvar är en fin sommarskildring.  

Kommentera här: