Tisteltankar - Anette Eggert

Tisteltankar handlar om Linn som ser sin mormor få en hjärtinfarkt och dö. Hon hade precis kommit på besök och skulle laga sin köttfärssås och bjuda på bröd med vallmofrön. Men så föll hon ihop. Främst handlar det om hur Linn efteråt inte riktigt är sig själv. Alla dessa tisteltankar som sticks och skaver. Hon vill trösta mamma som sörjer när ingen tror att hon ser och hon vill umgås med skolkamraten Tim, aka Badbollen, utan att skämmas. Men det är svårt när hon är så ledsen och inte kan hantera sina känslor. Och det är svårt när hennes kompisar blir några andra. Eller är det Linn själv som förändras? Och om hon slutar vara kompis med sina kompisar, som hon inte riktigt gillar - vem är hon då? Blir hon ensam?  

Eggert har skrivit en väldigt fin bok om att förändras. Den där dagen i början av sommaren när mormodern dör förändrar något i Linn. Hon är halvt om halvt medveten, istället bär hon på en undertryckt ilska som gör att hon blir både arg och irriterad fastän hon vill vara snäll. Hon vill också prata om allt, men vågar inte riktigt för att situationen hemma inte lämnar plats åt det. Så hon tyr sig till den enda som vet vad som hände: Tim. Som var där. Som ringde efter en ambulans. Och i detta blir hon kär och måste hantera de känslorna, men också att det blir en extra avstamp i att hon är annorlunda än sina vänner.

Det är lättläst, trovärdigt och Eggerts sätt att lyfta in Tisteltankarna, som hon kallar dem, är fantastiskt och ger ett särskilt djup till karaktären. Härligt är också att personer finns i periferin men aldrig tar över Linn som ändå är en ganska lättsam karaktär och lätt att överskugga. Och beskrivningen av högstadiet, igenkänningen och fasan! Riktigt bra! 

Den sista resan - Jenny Diski

Den sista resan är Jenny Diskis sista reseskildring. Här är det resan mot döden som görs. För som baksidan beskriver “När Jenny Diski får diagnosen lungcancer med ‘två till tre år kvar att leva’ vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen.” Så hon beskriver beskedet och om tankegångarna, men framför allt gör hon för en gång upp med sin relation till Doris Lessing. Hon beskriver hur Lessings son var den som gjorde att Diski hamnade under Lessings vingar. Det blir en tillbakablick på hur Lessing tog hand om henne på sitt särskilda sätt, men också om de konsekvenser och nackdelar som kom av det. Det blir som ett avstamp i den långa diskussion som varit kring deras relation, nästan som om Diski nu vill göra slut på diskussionen eftersom ingen av dem snart lever för att berätta historien. Det är känslosamt och sorgligt det Diski berättar om sin kaotiska uppväxt och om sin rotlöshet som kretsar kring relationen med fadern, modern, sin psykiska hälsa och Doris Lessing.

Det känns verkligen som ett avslut, och nu är det sorgligt att vi inte få ta del av mer då Diski dessvärre avled som följd av cancern under förra våren.


Läsexemplar från Alfabeta förlag.