Bokig önskelista inför hösten

    
  
  
  
   
 
Fredag. Semestern är slut. Jag fyller år precis idag. Så vad passar då bättre än att spana in de ännu ej utgivna titlar som jag sitter och trånar efter att läsa i höst som en form av "önskelista"? Det är en härlig blandning av gamla favoriter, olästa klassiker och debutanter. 
 
 • Musan - Jessie Burton, Modernista
 • Du är nog speciell men närmare än såhär kommer vi inte - Emma Asp, Norstedts
 • Oneiron Laura Lindstedt, Norstedts
 • Vinterresa - Elfriede Jelinek, Modernista
 • Vera - Anne Swärd, Albert Bonniers förlag
 • De utestängda - Elfriede Jelinek, Modernista
 • Budbärare/Flyktdjur - Christina Ouzounidis, Modernista
 • Asparna - Hanna Nordenhök, Norstedts
 • Skäl - Emma Holm, Modernista
 • Solidärer - Anna Jörgensdotter, Norstedts
 • Blått - Maggie Nelson, Modernista
 • Själarnas ö - Johanna Holmström, Norstedts
 • Ida - Gertrude Stein, Modernista (ej på bild)
 • Alice B. Toklas självbiografi - Gertrude Stein, Modernista (ej på bild)


Hunger - Roxane Gay

Jag anade redan när releasen för Hunger sköts upp att boken skulle vara känslomässig. Att den hade varit tuffare än tänkt att skriva, något som Gay också bekräftar inledningsvis boken. För även i Bad feminist så snuddade Gay vid ämnet, men något skavde i att gå djupare. I Hunger så karvar hon fram historier och känslor från inom sig själv som skaver hela vägen för mig som läsare. Det är smärtsamt. Att väga "för mycket". Vad kropp och utseende är och gör med en person. Att äta för att skydda sig själv. Utan att romantisera något eller rättfärdiga sig själv berättar Gay historien om att vara ett lyckligt barn som växer upp och mår bra, tills hennes kropp utnyttjas av en grupp pojkar och framför allt den hon högst av allt håller av och hur det bryter ner henne i så små beståndsdelar att hon än idag inte är hel. Hunger handlar om konsekvenserna, och att en kropp inte bara är en kropp.

Jag gör hundöron i mina böcker där det finns stycken som känns extra starka, eller som jag vill återkomma till. I Hunger finns inte ett enda. Hunger är den mest känslosamma bok jag läst på oerhört länge. Den är så in i helvete sorglig, men också så in i helvete stark. Det mod som krävs för att inte bara gå in i sig själv på det här sättet, utan att förmedla det via text och publicera det så här, det är enastående. Hunger behöver läsas av många som aldrig kommer att läsa den, och läsas av många som kommer att behöva den. 

Minnet av vatten - Emmi Itäranta

Minnet av vatten utspelar sig i en framtid där vatten är en bristvara. Men för Noria har vattnet aldrig varit något som saknats för långt uppe i bergen finns nämligen en hemlighet som hennes far, temästaren, bevarat. Nu när Noria ska gå i hans fotspår delar han med sig av den: uppe i bergen finns en källa, den källa som håller hela byn med vatten - men det måste hushållas med och vattnet får aldrig vara för högt eller för långt och det ansvaret ligger på temästaren.Men det blir svårare och svårare att hålla källan hemlig och snart står Noria ensam kvar med hemligheten och kampen att bevara den. 

Minnet av vatten innehåller den perfekta blandningen av fantasy och dystopi. Vattenbristen är en högst aktuell fråga, och tanken på en värld där vatten är en bristvara är skrämmande. Itäranta lyckas berätta den här dystopiska skildringen skickligt genom temästaryrket och de gamla traditionerna som blir det fantastik-inslag som gör att boken lyfter det där extra. Oerhört skicklig bok som trots alla dessa inslag, och att den utspelar sig i en nordisk framtid känns oerhört modern i sina karaktärer och tilltal.