Granta 7: Service

 
Grantas serie med noveller kring ett tema har börjat bli ett rätt så fint inslag i mitt liv. Så fort en ny dyker upp så beställer jag och sedan läser jag en novell i taget och njuter lite. Jag njuter så klart inte av varje novell, men det är ändå någonting i konceptet som gör mig tillfreds.
 
I Grantas sjunde upplaga är novellerna kring temat Service. Ni vet, ge någon service osv. Det finns en hel del olika tagningar på temat service, och vissa är oerhört konkreta medan andra rör vid fler känselspröt än så. Till exempel Stenroths novell om grisfarmaren, och det avskyvärda men ändå rutinmässiga arbetet där. Som utan att säga det med ord beskriver vanans makt och hur lätt det är att komma så nära något att du inte ser skogen för alla träden. Skrämmande och oerhört välskrivet. Men också den korta korta av Rachel Shichor, om en gammal kvinna som varje vecka får besök av sin gamle betjänt som målar hennes naglar. Som lyfter en känsla av gemenskap och rutin. Liten naggande god som gör mig nyfiken på författarens övriga verk. Och så klart, glädjen i att min nyfunna favorit Samantha Schweblin hade en novell i samlingen! 

Min chef tycker att granta brukar vara knepiga, att texterna är lite sådär. Själv är jag som sagt i fullt njutmode när jag får en granta i mina händer och Service-numret inget undantag. Nu väntar jag spänt på nummer åtta, men kanske att jag börjar arbeta mig bakåt och läser de tidigare numren i väntan.. 

Kommentarer:

1 Anonym:

Bra blogg! Och du skriver om massa litteratur som ligger mig själv varmt om hjärtat. Kan jag få skicka ett recensions-ex på mitt debutsläpp till dig? Det är en e-singel som heter genom fönstret. / Mårten

Kommentera här: