Future perfect - Mara Lee

 
När jag ser tillbaka på läsningen under den senare delen av 2016 så är det en av dem som verkligen sticker ut, och det är Mara Lee's Future Perfect. Sådan litterär perfektion! Jag är fortfarande omtumlad av den och blir nästan mållös när jag börjar gå in i handlingen igen inför det här inlägget. 

Karaktärerna är bröderna Trip och Lex, så olika som bröder kan vara, deras mor och grannflickan Chandra. Ryktena går om den galna modern, men hon gör rätt för sig och pojkarna är rätt hyffsade. Och när Chandra kommer till byn blir det en instinktiv förälskelse, hela familjen sätter henne i fokus och tävlar om hennes gunst. Modern syr de mest fantastiska kläder, och tillsammans sminkar de sig som prinsessor och planerar att ta över världen på sitt sätt. Men det finns också en avund mellan bröderna, som liksom sliter isär dem. Men det som verkligen sliter isär dem är en kväll som aldrig nämns i ord men som resulterade i att Chandra inte längre fick träffa dem, modern åkte på anstalt och bröderna spridde sig vind för våg. 

Sen möter vi dem igen. De är äldre. Men de saknar hela tiden något där de strövar fram i europa. Och parallellt med detta finns en bok som en av bröderna hittar, som berättar om ett alldeles speciellt klädesplagg gjort av mänsklig hud och är ursprung till galenskap. Det är detta klädesplagg och hur den historia om det plagget blir en slags egen analys av den historia som förs framåt som gör att jag hakar upp mig och inte kan slägga taget om Lee's berättelse. Klänningen som metafor för galenskap, som metafor för kvinnan, för kvinnans roll och det blod svett och tårar som kvinnoskapet innebär. Det är enastående, och inom en snar framtid hoppas jag ha mildrat mitt känslomässiga kaos kring Future perfect tillräckligt för att våga mig på en omläsning. 

Future perfect är anledningen att jag läser, för den tar andan ur mig och går liksom aldrig bort ur minnesbarken. Den har skavt sig in. Kanske är jag lite för exalterad av allt språkligt, det analytiska och ja, helt enkelt för förälskad i Future perfect för att ge någon rättvis bild. Men alltså, tamejtusan så fantastisk! 

Kommentera här: