Fallna kvinnor - Eva F Dahlgren

Den sista boken jag läste under 2016 var Fallna kvinnor. När middagsgästerna kom på nyårsafton utbrast jag "vänta lite, ska bara läsa klart de sista sidorna!" (vilket var typ tre). Det var också lite lustigt att jag började med den. Jag hade noll läslust. Hade nämligen ägnat en stor del av december åt att, insåg jag till slut, tvinga mig igenom Steglitsan och när jag satt på sängkanten på morgonen och tog på mig strumpor så såg jag Fallna kvinnor ligga där på bänken, och jag kände bara en sådan lust att läsa den. Sagt och gjort!

Fallna kvinnor handlar framför allt om de kvinnor som under 1920- och 1930-talet sattes på Statens tvångsvårdsanstalt för kvinnor i Landskrona. Framför allt var de prostituerade. Men det handlar också om kvinnans roll i det tidiga 1900-talet, och hur fruktansvärt utsatt hon var. Dahlgren börjar sin berättelse med att berätta om hur hon inte kunde släppa ansiktet på de kvinnor hon sett i sina tidigare efterforskningar, och hur det blev starten på den historia hon berättar. Jag kan förstå om en del som läser kan tycka att det personliga tar udd från historien, men för mig är det snarare tvärtom - Dahlgrens personliga perspektiv på varför det intresserar och hennes tankar kring de kvinnor hon följer upp i historien är det som gör att berättelsen får ett extra djup. Samtidigt problematiserar Dahlgren inte så mycket av det historiska, kanske för att så mycket av det talar för sig själv som missunsamt och helt igenom diskriminerande. Om den katalogisering som fördes över kvinnornas karaktär och psykiska status, till exempel.  För det är intressant hur kvinnorna inte ens behövde vara prostituerade för att behandlas som sådana. Prostituerad kunde betyda att de hade sex utanför äktenskapet, att de "dejtade" eller mer regelrätt enligt dagens tanke fick betalt för sexuella tjänster. Framför allt var det svårt med stigmat kring syfilis, en könssjukdom som på den tiden var oerhört vanlig och som ledde till att kvinnor kunde portas från arbetsplatser då de ansågs prostituerade bara de var smittade. Vart smittan härstammade ifrån talade ingen. Det mest skrämmande i denna historia är också hur samhället totalt vände dessa kvinnor ryggen. Kvinnor som inte kunde få jobb, ofta på grund av exempelvis sjukdomar eller stigmat kring prostitution, och hur de utan jobb ansågs sysslolösa och också av den anledningen kunde hamna på anstalt. Och hur de på denna anstalt utnyttjades av forskningspraktiken i Sverige. 

Ni anar säkert att jag skulle kunna tala om det här i all oändlighet, men det är oerhört intressant. För kvinnorna är kvinnor inte många generationer bort, och scenen är Sverige. Fallna kvinnor är inte bara en bok om de prostituerade kvinnorna, utan också en bok om kvinnans roll historisk i Sverige och om funktionen av ett socialt skyddsnät. Har du bara minsta intresse av "kvinnosaksfrågan" så bör du läsa den här. Den är lättsamt skriven, med både Dahlgrens egna tankar men också en fantastiskt inblick i historien som Dahlgren grävt fram och vävt ihop. 
 
I år kommer Dahlgren även ut med en, kanske inte uppföljare men så när som. Nämligen en bok om barnen till dessa kvinnor. Den heter Vad hände med barnen? och ska komma i april. 

Kommentarer:

1 Vargnatts bokhylla:

Den här vill jag läsa snart! Den står i bokhyllan och väntar.

Kommentera här: