Everyday sexism - Laura Bates

"Already by the time they hit their late teens and early twenties, young women are learning that the business of being groped and grabbed, having their bodies claimed and toouched in public places without their consent, is something they have to get on with."
 
Det var en bok under 2016 som aldrig någonsin kommer att försvinna ur mitt medvetande, och det var Laura Bates Everyday Sexism. Att sexism existerar vet jag, att det är fruktansvärt vet jag men att läsa alla dessa personliga historier tog knäcken på mig. 

Laura Bates startade en kampank på nätet kring sexism. Hon hade en hemsida, där människor sände in egna erfarenheter, människor twittrade till henne och i detta skapades en oas kring att tala ut om den sexism en drabbats av under sitt liv. I boken Everyday sexism har Bates sammanfattat dessa inslag kring olika teman, fört in direkta citat från twitter och hemsidan men också kompletterat med intervjuer i ämnet. Det är en otroligt välskriven bok, där det är exakt rätt balans i Bates egna ord och de citat hon plockat ut, och det är också väl valda citat som speglar de ämnen hon delat upp boken i. Välarbetat, och det är också därför det var en otroligt stark läsning. Bates är inte rädd för att visa hela sanningen utan kan vräka på i flera sidor med citat från twitter. 

Vad är det då som sägs i boken? Det är kvinnor som berättar om catcalling redan från barnsben och hur de varit livrädda att åka hem från skolan på grund av den catcalling de får utstå. Om hur de påverkas negativt i sin karriär för att de är kvinnor och potentiella barnafödare. Om hur den akademiska sfären förlöjligar deras ambitioner för att de är kvinnor. Om alla de sexuella inviter som kvinnorna får utstå dygnet runt, vad de än gör och vart de än är. Sexismen är med kvinnorna hela livet. Förminskar dem och tar ifrån dem möjligheter som de har rätt till. I den här boken berättas det med kvinnornas egna ord. Citaten är fruktansvärda, och jag läste ett kapitel i taget. Vissa kapitel klarade jag bara av att läsa några sidor av innan jag fick ta en paus. Det var oerhört jobbigt att läsa. Jag behövde andas. Samla min ilska och min frustration. 

Trots att den statistik som nämns och de händelser som kvinnorna refererar till är baserade på storbrittannien så är det en aktuell bok för även vårt land. Den är aktuellt för västvärlden och visar på hur små enkla saker för en individ rent strukturellt blir fruktansvärt stort och skavigt. Oerhört starkt lästips från min sida om man som jag är intresserad av den feministiska kampen. Inget har gjort mig så frustrerad och villig att säga ifrån som denna bok har! 

Kommentera här: