Bara lite blod - Anna Dahlqvist

Ett ämne som kommit upp mer och mer i de feministiska debatterna, och även samhällsdebatterna, är frågan om mens. Det har kretsat kring vår egna västerländska sfär där frågan om gratis mensskydd till alla, hur jämställt det egentligen är att halva befolkningen ska betala dyra summor nästan en hel livstid för mensskyd och klassfrågan kring mens har varit de främsta. Frågan har mer eller mindre kretsat kring pengar. Men det finns ett annat perspektiv på mensfrågan, och det är den som Dahlqvist lyfter fram i Bara lite blod. Det internationella perspektivet, där mensfrågan är otroligt mycket mindre men påverkar så himla mycket mer. 

Dahlqvist besöker flera icke-västerländska länder, samt USA, och pratar mens. Hur det påvkerar individen, och vad den individpåverkan gör för samhället, för landet. Mensen är nämligen något skamligt, och i många länder stannar mensare därför hemma från skolan eller arbetet. De som går till skolan trots mens är de som har ordentliga engångsskydd som de lätt kan kasta bort - men de är dyra! De flesta använder tygtrasor, som lätt hasar av och som skaver och som konstant skapar oroskänslor kring om det läcker. De kan inte heller tvätta tygtrasorna i skolan på grund av bristen på rinnande vatten. Men där kommer också stigmat kring mens in, för det går inte heller att tvätta och torka tygbindorna hemma på ett sanitärt sätt. De bör hängas ute och torka i solen, men istället hängs de under sängen utom synhåll för att mensen är något som sker i skymundan. Det är lätt att tänka på hur orättvist vi har det här, där studiebidraget måste gå till mensskydd (det ÄR orättvist, tro mig inte fel) och inte tänka på de platser där en engångsbinda är så dyrt att det motsvarar en dagsinkomst. 

Dahlqvist skriver på ett lättillgängligt sätt som gör att det går fort att läsa och ta till sig, men ibland känns det nästan för lättsamt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör att det inte riktigt når hela vägen, men oavsett är Bara lite blod välskriven och oerhört läsvärd för alla - inte minst de som säger att mensen är en icke-fråga! 


Recensionsexemplar från Atlas förlag. 

Kommentera här: