American Housewife - Helen Ellis

 
Jag tror det var en av pocketshops uppdateringar på sociala medier som innehöll American Housewife, och jag blev tilltalad av omslaget såpass att jag läste om boken och sedan spontanköpte den. Helt på måfå. Helt utan att kolla om författaren är vettig, eller om boken fått bra omdöme. Det kändes så jäkla härligt att bara få gå på lusten. Sagt och gjort, den landade i brevlådan och en sådan fullträff! 

American Housewife är ett satiriskt berättande av den amerikanska hammafrun. I kortare texter skriver Ellis om den ena enastående makabra karaktären och scenariot efter det andra. Vissa är otroligt humoristiska, som den om de två bråkande grannarna. De bråkar kring den gemensamma hallen utanför deras respektive lägenheter, något som blir en riktig feud på liv och död. Det är så banalt, men tydligt att det är oerhört viktig för dessa individer. Elleis har i den historien fått till den exakta mängd av absurt för att det ska bli roligt men ändå ha kvar den seriösa undertonen. 

En annan historia är något mer seriös, och handlar om den enastående bh-provaren. Han är alltså makalös på att hitta rätt bh till bröstbärare, och har skapat en enastående karriär. Aldrig har han tittat åt någon annan trots att kvinnorna faller som en fura för honom. Men då vi möter honom och hans fru är frun långt skriden i sin cancerbehandling, och det Ellis skriver om är den osäkerhet hon projicerar på sin man och som gör att hon känner en massa känslor som egentligen är onödiga. 

Jag hoppas verkligen att den här översätts, för om den kommer på svenska är jag den som köper den direkt bara för att högläsa under fredagsnovellerna för låntagarna på jobbet. Ellis framkallar många skratt och är exemplarisk för högläsning då hon skriver otroligt kluriga formuleringar som får det att bubbla av skratt innan du ens läst klart meningen. Skickligt! Har för övrigt rekomenderat den för alla mina engelskläsande kollegor genom att tjata om den varje dag jag hade med den och läste på rasterna, men lovar att jag inte ska tjata så på er. Ni får tro mig utan tjat att den är värd att läsa! 

Kommentera här: