Det finns en stor öppen plats i Bordeaux - Hanne Ørstavik

Har jag berättat om hur jag mötte Ørstavik första gången? Det var ett storköp och det låg en bunt pocketar i en sån där korg med asbilliga böcker. Jag köpte en Ørstavik, tror det var Vecka 43, och blev kär. Det var något i den trevande karaktären som var i ett slags tillstånd mitt emellan något. Som en lång väntan. Det är det som är hennes styrka, att liksom lyfta fram alla detaljer och liksom få det att kännas som om tiden står still. Och det är precis det vi möter här, och jag älskar det!

I Det finns en stor öppen plats i Bordeaux så möter vi Ruth. Hennes första trevande möte med en man hon mött på nätdejting. Hon besöker honom flera mil bort, och allt är på något sätt en romantisk dimma. Men realiteten finns där på vägen hem. Hur han liksom såg förbi henne. Inte ansträngde sig tillräckligt. Men ändå blir de ett par. Så nu följer vi Ruth, framför allt i nutid då hon är i Paris och ska genomföra en konstutställning. Det blir också små trevare ut i det förgångna, om relationen mellan henne och denna man - Johannes. Hur hon längtar efter honom, fast hon inte vill ha honom. Hur det finns en dragningskraft men också ett motstånd. Att hon vet att hon egentligen inte är den han vill ha. Det är de där avsnitten som verkligen skär i mig. Att Ørstavik håller sig på en nivå där Ruths tankar är inne på spår som hon förstår, men inte riktigt förstår ändå. Hon förstår inte att han inte är den hon vill ha, att hon förändras av honom. Men ändå är hon lite medveten. Den där balansgången är just den där långa väntan som Ørstavik kan skriva fram magnifikt. Hela tiden blandas det nuvarande med förr. Det vävs också in en historia om en ung tjej och hennes kärlek, den var jag först tveksam till men jag tror den finns där som en vägande kontrast till vad kärlek är och kan vara, så det slutade med att jag finner den som en stor del av helheten som verkligen har sin plats i berättelsen. 

Det är inte rafflande. Det är inte spännande. Det är snarare lite långtråkigt med inslag av oerhört insiktsfullt, och gillar du det så är den här boken ett måste. Välskriven (som vanligt) och välbalanserad. 

Kommentera här: