Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström - Fatima Bremmer


Ester Blenda Nordström är en fascinerande person som tog sig in i de svenska folkhemmen genom sitt reportage från att vara piga på en gård. Det var inte bara hennes sätt att ta sig in, undercover, utan också hennes sätt att berätta som folket uppskattade. Hon gick emot rådande normer och skrev med medryckande, mer personligt än andra och satte en ny röst i fokus i nyhetsmedia. Men bakom Ester låg så mycket mer. Hon var väldigt sorgsen. Men vart kommer sorgen ifrån? Hennes talang var enastående, hennes skrivande var medryckande både i artiklar och böcker. Bremmer lyckas framgångsrikt med att så dessa frön löpande genom hela texten, och snart lär vi känna Ester som en person med stora drömmar och driv. Men skav fanns det, för männens frierier tackade hon löpande nej till och den enda man hon levde med suddar hon bort ur sin historia så fort deras relation tar slut. Det finns också hintar om en kärleksrelation med "bästa vännen", något som suddats bort ur historien men som det finns smulor kvar av. Sen att Ester också var en person opassande för dåtidens kvinnoroll, också det ett skav. 
 
Bremmers berättarspråk är riktigt medryckande. Jag gillar hur hon får det att gå framåt i berättandet genom att hinta här och där om saker som sker senare, relevant för där hon är i berättandet förstås. Inledningsvis exempelvis, så öppnar Bremmerupp med att berätta om Esters tid som piga och vad det ledde till. Vi lär känna hennes storhet på en gång, och därefter får vi lära oss om tiden dit och tiden efter. Bremmer är också beundransvärt bra på att teckna den omvärld som Ester lever i. Där finns pigans situation, där finns hattnålsförbudet och framför allt kvinnans och den kvinnliga journalistens roll. Det är inte Esters historia, men det är den samtid som Ester lever i och som är högst relevant för att förstå Ester som person och val som görs. 
 
Bremmer har verkligen lyckats få fram Esters person, och jag höll tummarna under Augustgalan att just den här boken skulle vinna fack-kategorin även om jag inte läst de andra titlarna bara för att det är ovanligt att en biografi är såhär skickligt sammansatt. 
 

Kommentarer:

1 Vargnatts bokhylla:

Tyckte jättemycket om den!

Kommentera här: