Skymningslandet - Marie Hermanson

 
En sådan fantastiskt bok! Florence liv har stannat på 1943. Hon är ung, viril och varje kväll är det en festmåltid som dukas upp i matsalen. Men varje kväll somnar Florence innan middagen, och vaknar nästa dag som om gårdagen inte hänt. In i detta liv har två unga flickor hamnat, som varit inne i ekorrhjulet av den svenska bostadsmarknaden och den svenska arbetsmarknaden. Men ett arbete som innebär att leva i Florence hem som om det vore 1943, det löser alla problem med bostad och jobb. Plötsligt har deras liv en mening. Snart är det också två unga män som tar plats. Alla fyra får de bli en del av Florence innersta krets och ta del av hemligheter som legat under ytan i många år. Eller åtminstone tror de det. Snart börjar den fantasivärld de lever i att få sprickor av nutiden, och inte allt för snart vänds allt upp och ner på grund av den mänskliga girigheten. 

Hermanson skriver romaner som ligger precis på den sköra linjen mellan fantasi och verklighet. 


Jag har blivit en badläsare!

(null)

Plötsligt hände det. Jag kan riktigt längta efter ett långt varmt bad. Speciellt när jag varit ute i snön  Där vill jag ligga och jäsa läsande och det helst en hel bok i en badning. Så jag har börjat samla på mig tunnare böcker, helst på max hundra sidor, som jag väljer mellan inför varje bad. Ikväll läste jag Vildsvin av Lutz. 

Denna dagen, ett liv - Jens Andersen

 
I sommarsolen satt jag på min veranda och läste biografin över Astrid Lindgren. Andersen tecknar fram den seriösa Astrid. För trots att vi känner Astrid som skaparen av flertalet fantastiska barnvärldar så var det något annat som stod Astrid än närmare hjärtat: nämligen barndomen. Hennes kamp för barn drev henne hårt, och Andersen lyfter fram kornen som hennes egen son som hon tvangs försumma för att kunna försörja sig. Något som inte alls var ovanligt på den tiden för ogifta mödrar. Hon började tidigt med journalistiken, men övergav den snabbt för att skriva sina barnberättelser. Och många blev dem. Andersen tecknar också fram delar av den samtid som Astrid verkade i med världskrig, barnfattigdom och politiska frågor som fick Astrids hjärta att brinna. 

Men helt översvallande lämnar inte Andersens bok mig, för där finns en gnutta av mig som blev förstummad av det faktum att Astrid agerade som sin egen förläggare. Är det inte lite jävigt? Oavsett. Intressant att läsa om hela förlagsvärlden som Astrid var innästlad i och där hennes väg in var allt annat än rak. Vad var det som var så kontroversiellt med Astrid? Ja, läs får du se.