Down under - Johan Ehn

 

Johan Ehns självbiografiska Down under handlar om den nittonårige Jim som under 80-talet lämnar livet i Stockholm för Nya Zeeland. Nya Zeeland blir en perfekt scen för att illustrera de förändringar som sker i och utanför Jim. Genom att lämna Sverige och tryggheten för att leva ut en dröm blir Nya Zeeland en tydlig markör för förändring. Han anammar det nya landet och finner sig väl i omständigheterna, men en sak håller han fortfarande inom sig: att han är homosexuell. Hans sexuella läggning kommer dock fram och han får hastigt lämna de släktingar han bott hos. Nu får han klara sig själv, och medan han strövar genom Nya Zeeland hittar han nya vänner och bekantskaper, men också nya sidor av sig själv när han börjar se allt som hänt med nya ögon.

Down under må utspelas på 80-talet men känns trots det modern. Flera faktorer, så som bristen på internet, mobiltelefonen och dyra utlandssamtal skvallrar dock om att det inte är nutid men det stör inte berättelsen. Istället funderar jag väldigt mycket mellan mina lästillfällen på hur en sådan här resa skulle gå till idag. Jim är lämnad åt sitt öde i Nya Zeeland och hankar sig fram. Tvingas till insikter som isoleringen ger honom. Är det möjligt idag? För det som Ehn verkligen lyfter fram är hur en person växer. Genom att vi mest får ta del av Jims tankar och känslor mer än dramatiska händelser så får vi tydligt följa Jims utveckling från att dölja delar av sig själv och lämna konflikter bakom sig - så blir han en person som tar risken och konfronterar dem.

Jag är dock inte stormförtjust i Down under men jag gillar den. Framför allt gillar jag Ehns sätt att angripa temat och ämnet och teckna fram Jim genom att kasta in honom i Nya Zeeland och att vi gradvis får ta del av vad som fick honom att faktiskt åka dit. Hela boken är som en resa i Jim, och Ehn är en skicklig reporter!


Läsexemplar från Gilla böcker!

Kommentera här: