Augustpriset - nomineringarna är snart här!

Finns det något pris jag ÄLSKAR i detta avlånga land så är det augustpriset. Även om jag inte höll med om förra årets vinnare Jonas Hassen Khemiri (pga förstod inte riktigt hans bok), och rent av avskydde Sigrid Combuchens vinnande bok på grund av såååå tråkig, så är det ett pris vars vinnande och nominerade titlar är något som jag försöker läsa. Det är böcker som är välskrivna, som säger något väsentligt och som också hamnat lite i skymundan i litteratursverige men som alltså lyfts fram i nytt ljus. Så nu blir det ett långt spekulerings-inlägg!

I barn och ungdomskategorin är det så svårt att ens spekulera kring nomineringar, eller vinster. För det blir så svårt när ungdomslitteratur och barnlitteratur ställs emot varandra på det sättet (kanske förändras det i år? hoppas), och att barnlitteraturområdet gällande bilderböcker och lättare kapitelböcker är något jag inte har stenkoll på. Däremot finns det stora chanser att mellanåldersböckerna Brorsan är kung nomineras, eller Lövestams Skarven då de båda innehåller ett HBTQ-tema (och båda är välskrivna och förtäljer riktigt bra historier men de kan få lite vatten på sin kvarn på grund av tematiken). På ungdomssidan vill jag så himla himla gärna att Jag lever, tror jag ska nomineras för att den är så himla himla bra. Ni anar inte. Men tror snarare att lite nyare böcker tar det lilla utrymme som idag finns för ungdom, typ Sandra Beijers Allt som blir kvar eller Stanna av Flora Wiström (har inte läst någon av dem ännu men de har fått otroligt bra omdömen), men också Ingen normal står i regnet och sjunger som jag personligen inte är heltänd på men som har kvalitéer som gör att den helt klart kan nomineras. Men också andra av vårens favoriter, M varken mer eller mindre, Gudarna och Du, Bara har stora stora chanser att nomineras! Men om jag ska välja en bok som ska VINNA barn och ungdomskategorin så väljer jag Tio över ett av Laestadius alla gånger. Årets i särklass bästa ungdomsbok! 
 
 
På vuxensidan finns det ett par böcker som jag ser har stora kvalitéer som kan ta sig in som nomineringar, dels Skarv för att den har en lågmäld ton som tidigare varit omtyckt i de böcker som vunnit men också för att den berättar något mycket större än vad som står. Men jag är kluven. Också Tripprapporter av Schunneson, för att den har en ovanligare ton (framför allt bland kvinnliga karaktärer) som jag gillar väldigt. Kanske blir också Boström Knausgård nominerad med sin Välkommen till Amerika? I år har jag som ni märker ingen klar bild på en bok som jag ser som en önskvärd och självklar vinnare. Det känns lite tomt, om jag får säga det själv. Kanske lyckas Tom Malmquist ta åt sig tronen med sin känslofyllda skildring? 

Nu återstår det bara att se vilka som faktiskt nomineras, och det kan du som är snabb på bollen göra genom att OSA intresse att vara med på galan i Stockholm nu på måndag. Så sant som det är sagt. Spana in på augustprisets hemsida. 
Vilka tror du (eller vill du, hehe) nomineras? 

Kommentera här: