Du, bara - Anna Ahlund

Du, bara är en svidande romans mellan John och den två år äldre Frank. Första gången John ser Frank håller han andan. Det är kärlek vid första ögonkastet! Men kärleken blir allt annat än enkel. Frank har nämligen ett tungt och skavande bagage från ett tidigare förhållande som hela tiden kryper upp till ytan och blir en barriär mellan honom och John. Det är också den här bokens styrka. Att den lyfter fram hur ens historia påverkar inte bara en själv idag, och också andra. I detta fall följer vi John som försöker handskas med sin kärleks bagage, och bitvis gör det så himla ont i bröstet att läsa. Samtidigt kantas det också av Johns tankar om framtiden, då han precis tagit studenten och inte vet vem han vill bli, och bästa kompisen som i allt det här känner sig utanför. 


Det här är en bok som handlar om att bli äldre. Inte vuxen, men äldre. Att växa till sig och börja reflektera över sin roll i världen. Det är så himla bra skildrat i dels kärlekshistorian, men också hur det kan skava lite mellan vänner, hur relationen med systern (som har en central roll i boken) fördjupas och utvecklas, samt Johns ifrågasättande av framtiden. Det var självklart att söka till fotbollsgymnasium, men är det så självklart att han vill gå där?

Det är också otroligt glädjande att få läsa en HBTQ-skildring som inte skriker ut det, istället får det i Ahlunds skildring vara norm och aldrig lyftas upp, ifrågasättas eller förklaras. Mer av detta i bokvärlden!
 
Det finns dock en svag språklig obalans i boken. Jag vet inte vad som händer, men dialogen och det skriftliga språket är på en helt annan nivå i den sista delen som går under namnet Augusti. Där börjar jag göra hundöron, för orden bygger en helt annan stämning än tidigare. Men det är också den enda påpekan jag har, och det är en fasligt liten påpekan då språket är bra hela tiden, men det blir på något sätt djupare på slutet.

När jag tipsat om den på mitt jobb har jag tveklöst sagt att de är den enda bok man måste läsa i sommar, och det står jag fast vid. 


Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren. 

Kommentera här: